Utstillingsperiode: 27. august til 23. oktober
Avistegnernes hus i Drøbak har åpent torsdag – søndag 12.00-16.00
Først kom bildet, deretter teksten.
Det er bildene vi husker fra våre første leseopplevelser.
Når bilde og tekst sammen skaper en helt ny opplevelse, når bildene taler der teksten tier og omvendt, da kan man snakke om en genuin bildebok. Noen bildebøker er tekstløse – men forteller rike historier.
Norske bildebøker er blant de beste i verden, de høster priser og oversettes til f.eks kinesisk. Det skyldes gode støtteordninger fra det offentlige gjennom mange år: Innkjøpsordningen i Norsk kulturråd og produksjonsstøtten til bildebøker og tegneserier bidrar til at forlag – og illustratører og tegnere tør å satse på den kunstneriske bildeboka og på tegneserieromaner.
Anna Fiske, Xueting Yang og Mari Kanstad Johnsen. Alle tre er prisbelønte tegnere, illustratører, billedkunstnere, og de er bildebokskapere.
I Avistegnernes hus stiller de ut tegninger, digital grafikk og plakater – bilder fra bildebøker, men også frittstående illustrasjoner og tegninger.
Et utvalg av bildebøkene deres viser vi i bokhjørnet der du finner bildebøker, tegneserieromaner og illustrerte bøker, til voksne og barn.
Anna Fiske (f. 1964 i Sverige) illustratør, tegneserieskaper, forfatter, bildebokskaper og billedkunstner. Utdannet ved Konstfack i Stockholm. Anna Fiske har fått flere priser for sine lekne og særegne strektegninger i bøker og tegneserieromaner for voksne og for barn, og for lesere med spesielle behov. Blant annet: I 2014 fikk hun Kulturdepartementets illustrasjonspris og Bokkunstprisen. I 2015 nominert til Nordisk råds barne- og ungdomsbokpris (Joel og Jo sammen med Geir Gulliksen). I 2016 nominert til ALMA-prisen (litteraturprisen til minne om Astrid Lindgren.
Xueting Yang (f. 1988 i Kaifeng, Kina) er tegneserie- og bildebokskaper og illustratør bosatt i Oslo. I 2011 begynte hun på Kunsthøgskolen i Oslo og i 2014 debuterte hun som tegner og forfatter med tegneserieromanen Et annet sted, en personlig fortelling om det å flytte fra Kina til Norge inspirert av så vel kinesisk poesitradisjon som kinesisk og vestlig billedkunst. For boka fikk hun Kulturdepartementets tegneseriepris i 2014 og sølv i Årets vakreste bøker. I år er hun ute med sin andre bok «Gjemsel» - en bok som rommer lek, men også savn og sorgbearbeiding.
Mari Kanstad Johnsen (f. 1981) er en norsk billedkunstner, illustratør og bildebokskaper utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og Konstfack i Stockholm. Marikajo debuterte som bokillustratør med tegninger, malerier og collager til Barbie-Nils og pistolproblemet av Kari Tinnen og Vivaldi av Helge Torvund i 2011. Samme år ble hun nominert til Kulturdepartementets bildebokpris for Ballen der hun skrev teksten selv. Kanstad Johnsen varierer med ulike uttrykk og teknikker, akvarell og digitale trykk, detaljrike tegninger og stiliserte akvareller. I år fikk hun gull for bildeboken Tunellen (tekst Hege Siri) i Visuelt 2016.
Velkommen!