Hopp til hovedinnhold

Inn i mørket, ut i lyset!

Portrettarkivene etter fotografene Synnøve Brændshøi og Bodil Olsrud

  • 1/1
    Synnøve Brændshøi fotograferer en brud på sin egen bryllupsdag. Foto: MiA - Museene i Akershus

Kvinner i samlingen

I perioden 2022-2024 har MiAs Museumstjeneste forsket på to kvinnelige fotografer i museenes samling: Gardermoens Synnøve Brændshøi (1916-2013) og Jessheims Bodil Olsrud (1925-1992). 

Gjennom historien har flere kvinner arbeidet som fotografer, og de er også representert i museets samlinger. Men, de er mindre eksponert, mindre forsket på og ligger ofte gjemt i arkivmørket. 

  • 1/1
    Jessheim-fotografen Bodil Olsrud. Foto: MiA

Vi ser også denne tendensen i samlingen til MiA – omfattende fotoarkiv etter kvinnelige fotografer som Brænsdhøi og Olsrud ble nedprioritert over årene. Frem til nå!

Med forsknings- og formidlings-prosjektet «Ut i lyset! Kvinnelige fotografer i Akershus» har MiA jobbet med å skape et mer balansert bilde av fortiden og satse på formidling og publisering av bildene og biografiene til de glemte kvinnelige fotografene fra regionen. 

Utstilling sommeren 2024

Sommeren 2024 åpner Ullensaker museum utstillingen "Inn i mørket, ut i lyset" i Ullensaker kunstforenings Galleri Jessheim. 

Bli med inn i fotografens mørkerom, lær mer om fotografikunstens historie og bli bedre kjent med to av Ullensakers mest kjente fotografer. 

Du kan se flotte portrettfotografier, fotografenes private fotoalbum, klær, smykker, privat fotoustyr og mye mer!

Klikk på bildene under for å utforske fotografenes samlinger i Digitalt Museum!