Hopp til hovedinnhold

Månedens gjenstand: Nylonstrømpe

Da nylonstrømpene ble lansert for 80 år siden var forventningene enorme. Tusentalls av kvinner strømmet til varehusene da salget av nylonstrømper startet 15. mai 1940 i USA. Produsenten av strømpene, kjemiselskapet DuPont, var godt forberedt og hadde sørget for at butikkene hadde fulle lagre.

OBS: Kun ett par til hver

Til tross for fulle lagre og én regel: «OBS: Kun ett par til hver» gikk lanseringen over all forventning. I New York alene ble 800.000 par med strømper solgt på lanseringsdagen. I hele USA ble lageret på fire millioner par utsolgt på kun fire dager.

  • Bildet viser kvinner som står i kø og venter på å kjøpe nylonstrømper. Bildet er i svart/hvitt og alle kvinnene har på seg kåpe.
    1/1
    Kvinner i kø for å kjøpe nylonstrømper ved Millers department store i Oak Ridge, USA
  • Bildet viser en mann med briller som jobber i en lab. Han holder frem en nylonstrømpe.
    1/1
    Wallace Hume Carother i labben

I 1930-årene hadde kvinner to materialer å velge mellom når de skulle kjøpe strømper: silke fra Japan, som var både dyrt og revnet lett, eller strømper fremstilt av rayon som lett kunne miste fasongen etter litt bruk. Endelig var nylon, det ryktede raknefrie alternativet til silke på markedet. DuPont markedsførte nylon som «sterkt som stål, men tynt som spindelvev». Riktig så sterke var de nok ikke, ei heller helt raknefrie.


Nylon var en helt ny oppfinnelse og kjemikeren Wallace Hume Carother var mannen bak denne oppdagelsen. Han hadde funnet opp verdens første syntetiske tekstilfiber, laget av kulltjære, luft og vann. Wallace jobbet for selskapet DuPont som patenterte nylon i 1937.

For at ikke nylon skulle fremstå som en billig erstatning til silke besluttet DuPont å selge nylonstrømpene for samme prisen som et par ekte silkestrømper. Etterspørselen etter nylonstrømpene var enorm og salget av silkestrømper dalte. Året etter lanseringen ble nylonstrømper solgt til dobbel pris av silke.

Med angrepet på Pearl Harbor den 7. desember 1941 erklærte USA krig mot Japan, og ble med det en del av andre verdenskrig. DuPont-konsernet konsentrerte seg om å produsere militært utstyr, og dermed forsvant nylonstrømper fra markedet, kun to år etter at de ble lansert. Salget fortsatte på svartebørsen og prisene var astronomiske. For å bøte på manglende tilgang på strømper var det flere som tegnet en blyantstrek på bena for å etterligne den karakteristiske sømmen bak på strømpene, i mangel på ekte strømper.  

Nylonstrømper til Norge

De norske kvinnene fikk ikke tilgang på nylonstrømper før etter krigen, men selv da var de vanskelig å få tak i og dyre. Rasjonering og importrestriksjoner i etterkant av krigen for å styrke norsk økonomi satte en stopper for import av strømpene. Men, i 1949 kom produksjonen av nylonstrømper i gang ved flere norske fabrikker og tilgangen økte.


Nylonstrømpene ble svært populære i Norge. I en tid hvor ulike elektriske hjelpemidler ga kvinner mer fritid, ble utseende og forventningene om å ta seg godt ut for mannen en del av mange kvinners hverdag. Strømpene ble en del av «stilen» og hjalp til med å glatte beinas utseende og stramme opp linjene. Strømpene var teoretisk en del av undertøyet og kunne være med på å understreke mors sensualitet og eleganse.

  • Bildet viser en kvinne som strekker ut en nylonstrømpe med hendene sine.
    1/1
    Foto Liljeroth, Erik/Nordiska museet
Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 1