Hopp til hovedinnhold

Skudd i mørket - hva skjedde i Trandumskogen?

Utstillingen forteller om livet under andre verdenskrig og om det som skjedde i Trandumskogen under krigen. Den forteller også om sovjetiske krigsfanger, og gir et nærmere blikk på historiene til menneskene som ble henrettet i skogen.

  • Bilde av utstillingen "Skudd i mørket - hva skjedde i Trandumskogen?" Rødt bånd med artikkel til venstre, sykkel på midten, brakkeseng til høyre, bilder av henrettede menn helt til venstre, stort bilde av krigsfanger og et monter med gjenstander bakers i rommet.
    1/1
    Utstillingen "Skudd i mørket - hva skjedde i Trandumskogen?" Trine Grønn Iversen

Under andre verdenskrig foregikk det henrettelser i Trandumskogen i Ullensaker. 173 nordmenn, 15 russere og 6 briter ble henrettet og gravlagt i skogen. 136 nordmenn fikk sin dødsdom offentliggjort. De resterende 37 ble henrettet uten dom. Russerne som ble skutt var krigsfanger som hadde rømt fra en fangetransport. 5 av de 6 britene som ble henrettet i Trandum ble tatt for sabotasjeforsøk på tungtvannsannlegget i Rjukan. Totalt lå det 18 massegraver i Trandumskogen. I dag er skogen et minnested for de som mistet sine liv der.

Trandumskogen ligger i nærheten av Trandum leir, ca 10 min. kjøretur fra museet. Vi tilbyr både lukkede og åpne tematurer til Trandumskogen. Les mer om det her.