Hopp til hovedinnhold

Dag 9. Blyant

Denne blyanten ble produsert av selskapet Faber-Castell, en av verdens største og eldste produsenter av blyanter, tegne-og skrivesaker, og kontorrekvisita. Selskapet ble stiftet av Kaspar Faber i 1761, og drives fortsatt av familien i dag.

  • 1/2
  • 2/2

Blyanten stammer fra Romertiden. Romerne bruke blystang til å skrive på papyrus. Omkring 1550 fant noen gjetere en enorm kilde grafitt i et fjell i England, og de fant fort ut at det egnet seg godt til å skrive med. Stoffet var sterkt, samtidig som det var lett å dele opp. For å beskytte grafitten, og for å gjøre det lettere å holde mens man skrev, brukte man skinn eller snor til å binde rundt grafitten.

Senere begynte italienerne å hule ut pinner og fylle det med bly. Dette utviklet seg til metoden vi bruker i dag, ved å dele blyanttreet i to, hule ut et spor langs midten, legge inn en stang av bly og lime delene sammen.

På bildet kan dere se at blyanten er merket med gjenstandssnummer. Bokstavene «US» forteller oss at gjenstanden tilhører Ullensaker Bygdesamling, og nummeret fikk den når den ble registrert.

 Vi har ikke mye informasjon om denne gjenstanden, men vi har registrert at «antatt bruker» var  skomaker Johan Oluf Gulbrandsen (1879-1965).

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1