Hopp til hovedinnhold

Dag 4. Trau

I Ullensaker Bygdesamling finnes dette trauet. Heldigvis var det noen som valgte å ta vare på det, selv om det langt fra er helt og i orden. De gamle reparasjonene forteller oss om hvor verdifull denne gjenstanden har vært for de som eide og brukte den.

  • 1/2
  • 2/2

Bruk og ikke kast

Kanskje har trauet vært reparert i flere omganger. Jernbånd og jernplater er festet over sprekkene, og så kunne trauet brukes igjen. Dette trauet er stort, hele 1,30 m langt. Et trau kan brukes til mange forskjellige operasjoner i husholdet, ikke bare til å bake brød. Et så stort trau kunne for eksempel brukes til å oppbevare, salte og bearbeide kjøtt.

Jernplatene og naglene har rustet etter at eierne sluttet å bruke det. Dette kan stemples som stygg nedbryting, men det kan også ses på som et vitnesbyrd om en senere fase i trauets liv, og om en ny tid der andre materialer overtok og mange arbeidsprosesser ble flyttet ut av husholdet. Nå er trauet plassert i Fellesmagasinet, der vi passer på at rusten bremses.  Da kan fremtidens generasjoner fortsatt få «lese» denne interessante, og veldig fysiske, fortellingen.