Hopp til hovedinnhold

Dag 2. Ergometersykkel

I samlingen vår har vi en litt spesiell treningsykkel. Denne ergometersykkelen, som ble produsert av Sanitas Berlin i Tyskland, har i sin tid tilhørt Karl Norbeck (1867-1939).

  • 1/2
  • 2/2

Karl Norbeck vokste opp i Ullensaker, han var en bryter, sirkusdirektør og ble kjent som «Norges sterkeste mann». I ung alder dro Karl til USA, hvor han jobbet som gruvearbeider, matros og bygningsarbeider. Han skal blant annet ha vært med på å bygge tårnet på Madison Square Garden i New York. Han deltok også i offentlige brytekamper hvor han var uslåelig.

I 1895 kom Karl tilbake til Norge, og i 1904 kjøpte han et svensk sirkus som hadde gått konkurs og tok det ut på turne. Og fra 1905 til 1930 stod Cirkus Norbeck fast i Oslo sentrum, der han gledet byens befolkning med storslagne forestillinger.

Karl Norbeck mosjonerte på denne ergometersykkelen, og den er litt spesiell. Den kalles Velotrab, Reitapparat im Hause (Ridningsapparat i huset). Når man trår på pedalene beveger setet seg opp og ned. Den skal gi den samme mosjonen man ville fått ved hesteridning, turgåing, klatring eller sykling.

Ergometersykkelen ble gitt til museet av Ullensaker/Kisa Idrettslag.