<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Sølvsmed

Korpussølvsmed eller sølvsmeden produserer sølvgjenstander som lysestaker, krus og bestikk. I tillegg finnes det en del kunstnere som har utdanning som sølvsmed og som lager unika-produkter.

Sølvsmeder lager bruksting og pyntesaker i sølv. I arbeidet brukes ulike teknikker for å forme gjenstandene. 

Betegnelsen korpussølvsmed stammer fra det latinske ordet for kropp. Hule gjenstander eller korpus lages ved at sølvet hamres ut til ønsket form eller at metalldeler loddes sammen. Starten på et korpusarbeid er en sølvplate som først fordypes med en hammer, deretter trekkes sidene opp. Sidene må ofte foldes, drives sammen og bearbeides med planérhammer for å få ønsket form. 

Fra midten av 1800-tallet har trykkbenker blitt brukt for å forme sølvplaten ved at den presses mot en fastsatt modell. Metallstanser brukes også for å forme sølvgjenstander eller deler, mens mindre deler som føtter til en kanne kan støpes. 

De fleste sølvsmedene er ansatt i en sølvvarebedrift som produserer ved hjelp av spesialmaskiner, men med mange manuelle arbeidsoperasjoner. Produktene selges først og fremst gjennom gullsmedbutikker. 

Siden smykkeprodusenter ofte kaller seg sølvsmeder, er det en viss forvirring knyttet til hvilken håndverker som gjør hva. Sølvsmeden lager større gjenstander i sølv.

Utdanning: vg1 håndverk, design og produktutvikling, vg2 gull og sølvsmedhåndverk. To års læretid i bedrift.

  •  (Foto/Photo)
    1/1
    Foto: Dorthe & Ebbe Hjorth