Hopp til hovedinnhold
 /

Bli kjent med en av våre lærebedrifter

"Å skape, ha yrkesstolthet og være min egen lykkes smed er viktig for meg som håndverker"

Det sier Steen Nielsen, som jobber som smed på Andøya utenfor Kristiansand. 

Inspirerende å ha lærling i bedriften

Steen mener at det i en virksomhet er viktig å ha et 5-års perspektiv med klare mål for hva man skal arbeide mot. Han mener at lærlinger tilfører virksomheten utfordringer om unge menneskers tenking. Men selv om han noen gang lurer på lærlingenes uerfarenhet, kan man rent faktisk av og til også lære av dem. 

"De er positive og fremadstormende unge mennesker og kan være fanden-i-voldske når svetten renner over store varme jernstykker og de allikevel med stor presisjon kan slå jernet akkurat der de skal!"

Steens viktigste grunner for å ha lærling er for å videreføre håndverket, at det er utviklende både for lærling og mester, samt at det er innoverende og inspirerende.

  • 1/1

Virkeligheten er langt fra skolesystemet

Steen mener at opplæring i bedrift gir lærlingen en fortere forståelse til at det er et krevende arbeide å gi opplæring, men samtidig vil lærlingen også oppleve virkelighetens verden om hastighet og effektivitet for at bedriften kan ha en nødvendig inntjening. 

Lærlingen vil kunne tilegne seg ferdigheter mye fortere ved læring i bedrift. Gjerne ved hospitering hos andre smeder, for å kunne utvide horisonten hos lærlingen slik at det ikke bli alt for spesialisert kun i den ene virksomheten.

  • 1/1

Steen jobber mye med verktøy og rekkverk. Men knivblader og essesveis er hans spesialitet.

Om samarbeidet med Tradisjonshåndverk, sier Steen at opplæringskontoret alltid er godt forberedte om det er til møter eller turer, at vi er flinke til å trekke i de riktige trådene og at vi gir tett oppfølging på alle måter.

Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 1