<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Skomaker

Som skomakeren reparerer og vedlikeholder du skotøy. Noen skomakere designer og lager nye sko. Mange tilpasser og produserer ortopedisk fottøy.

Skomakerfaget er blant de eldste håndverksfagene i Norge og yrkesgruppen var blant de første som ble organisert i laug (på 1200-tallet i Bergen). Som skomakeren reparerer og vedlikeholder du skotøy. Noen skomakere designer og lager nye sko. Mange tilpasser og produserer ortopedisk fottøy. Det brukes både håndverktøy og maskiner i arbeidet. 

Håndverkeren bør beherske tradisjonelle teknikker, selv om mye av arbeidet blir utført ved hjelp av slipe-, frese- og pussemaskiner. Det aller meste av sko blir i dag laget i skofabrikker, de fleste utenfor landets grenser. Men noen skomakere designer og lager nye sko, dette er en nisjeproduksjon i Norge. Skifting av såler og hælflikker, samt søm på overlær er typiske arbeidsoppgaver. 

I tillegg til skoreparasjoner kan skomakere reparere for eksempel vesker, sekker og belter. Kundene er privatpersoner og i noen grad ortopediske verksteder.

Utdanning: vg1 håndverk, design og produktutvikling, vg2 søm og tekstilhåndverk. To års læretid i bedrift

  •  (Foto/Photo)
  •  (Foto/Photo)
  •  (Foto/Photo)
    3/3