Hopp til hovedinnhold

Abid Raja: «Nå vrir jeg jern»

Kulturministeren fikk prøve å smi tradisjonshåndverk

  • 1/1

Mandag 19. oktober 2020 fikk vi staslig besøk. Kulturministeren besøkte MiA - Museene i Akershus på flere poster i Lillestrøm sentrum. 

Etter å ha besøkt Uthus-prosjektet til Akershus bygningsvernsenter og Roald Amundsens hjem gjennom VR-briller, kom han innom oss i Tradisjonshåndverk. 

Det ble en knallsuksess der Raja fikk forme deler av et grillspyd som han fikk med i gave.

  • 1/5
  • 2/5
  • 3/5
  • 4/5
  • 5/5
    Johannes Grøstad Barstad klar for å vise kulturministeren sitt fag.

Johannes Barstad Grøstad, smedlærling hos kunstsmed Steven Carpenter i Kongsberg, hadde laget et flott opplegg for Raja, hvor han kunne velge både å smi brusåpner, krok eller deler av et grillspyd. 

Valget falt på grillspyd og Johannes gjorde klar en vakker dekor ytterst på enden. Med dekorhammer og vridning med tang fikk Raja bidra til siste finish. Videre fikk Raja vri firkantjernet i skrustikka som Johannes hadde forberedt med et vakkert spor i midten.

«Dette er kunsthåndverk»

Imens jernet ble varmt i gassessa, studerte Abid Raja de andre grillspydene: «Dette er kunsthåndverk» sa han. Etter en litt forsiktig start med å vri, blir Raja varm i trøya og roper til tilskuerne «nå vrir jeg jern!».

Det blir alltid et kort møte med en travel politiker, men Abid Raja tok seg likevel god tid og ble i vår provisoriske utesmie i Lillestrøm sentrum mye lengre enn forventet. Det satt vi veldig stor pris på. 

Opplæring i sentrum

Vi synes det er viktig at politikere kjenner til tilbudet vi gir i å lære tradisjonelle fag. Gjennom Unescos nye retningslinjer for å bevare immateriell kulturarv, er nå selve opplæringen satt i sentrum. Det er viktigere enn å bevare eldre håndverksprodukter at tradisjonene får leve videre. Vi håper på et glødende engasjement i kulturpolitikken fremover for tradisjonshåndverk!

Les mer om Unescos konvensjon om tradisjonelt håndverk.

Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1