Hopp til hovedinnhold

Markus Klubnes fikk drømmetilbudet - blir nå lærling i bygningsvern i MiA

MiA satser på bygningsvern gjennom å ansette en lærling i tømrerfaget med spesielt fokus på bygningsvern. Tre avdelinger i MiA har samarbeidet om opprettelsen av læreplassen: Tradisjonshåndverk opplæringskontor, Akershus bygningsvernsenter og Follo Museum skal sammen gi Markus Klubnes et unikt opplæringstilbud.

  • F.v. Per Willy Færgestad, tømrermester og seniorrådgiver i Akerhus bygningsvernsenter, er fagansvarlig for lærling Markus Klubnes som holder en fletthøvel. Kristine Kandal-Ilagsmoen, faglig veileder i Tradisjonshåndverk og ansvarlig leder for opplæringen. Instruktør Phillip Skaug, tømrer og driftsleder på Follo museum.

– Det er mange spennende jobber fremover i denne delen av tømrerbransjen -, sier Margret Lie Wessel, daglig leder i Akershus bygningsvernsenter, - mange eldre bygninger trenger fagkompetanse i bygningsvern for å ta vare på husene i fremtiden. Det blir mer og mer etterspurt.

Markus har gått på Vestby videregående skole og har fått god kjennskap til tradisjonshåndverk av sin faglærer Petter Thaulow. Thaulow har tidligere fulgt noen av kursene til Akershus bygningsvernsenter. På denne måten kunne faglæreren gi god veiledning om hva som passer for den lærevillige lærlingen.

Markus ble valgt blant mange søkere, og er allerede blitt bedre kjent med bygningsvernsenteret gjennom noen praksisuker. Det å få følge både Per Willy Færgestad med arbeid i bygningsvern og kurs, men også Phillip Skaug som vedlikeholder og drifter bygningene på Follo museum, blir lærerikt og spennende. Snart er Follo museum i gang med å sette opp flere bygninger, dette får Markus naturligvis være med på. I tillegg kommer han ut på befaringer til huseiere og håndverkere som er midt i en istandsettingsprosess. 

  • Markus Klubnes valgte lærlingplassen for å lære gjennomførte teknikker i håndverket kontra prefabrikert. Her titter han ut fra en restaurert dør fra er Son fra ca. 1750.

Tradisjonshåndverk opplæringskontor og kompetansesenter har en egen lærlingskole som Markus vil følge. Her blir det gitt skreddersydd opplæring i de teoretiske kravene som tegning og HMS til svenneprøven. Tradisjonshåndverk har det overordnede ansvaret for opplæringen og oppfølgingen frem til svenneprøven

Sammen ser vi at vi kan gi lærlingen et bredt og unikt tilbud som gir mange muligheter fremover, vi ønsker Markus masse lykke til med tiden fremover som lærling - stå på!