Hopp til hovedinnhold

Keramikkfaget dreier fremover

Tone Haugen har en bachelor i Fine Art fra National Art School i Sydney med keramikk som hovedemne. Hennes genuine interesse for tradisjonelt pottemakeri, førte til at hun ønsket en håndverksutdannelse i keramikk basert på norske røtter og tradisjoner her hjemme.

  • 1/1

Tone Haugen kan smile bredt når hun nå har fått seg læreplass ved et keramikkverksted i Fredrikstad, hos Vegard Hanve som er en anerkjent keramiker og billedhugger. Utfordringen er at de fleste keramikere ikke er i full virksomhet eller ikke har verkstedplass nok til å ta inn lærling i keramikkfaget. Men Tone jaktet på egen hånd og lyktes, så da var veien kort til en lærekontrakt gjennom oss i Trhå, noe som var helt avgjørende for at hun kunne realisere drømmen sin som fremtidig keramiker.

  • 1/1

"Jeg liker den originale ideen bak keramikken at leire, jord, vann, kan bli til noe ved å legge det i bålet. Uten maskiner, uten annet enn flintstein og hender. Magien ligger bakenfor det mekaniske. Jeg er egentlig lei meg for at vi må fyre med elektriske ovner, jeg ville gjerne brent med ved, og brukt ild og aske som glasur. At vi så kan bruke det, og benytte det som redskap for å spise er jo nok en gave fra himmelen! Maten smaker mye bedre på håndlaget keramikk! Den synes bedre. Spesielt når maten er laget fra bunnen av den også," sier Tone Haugen som har fremtidige visjoner om hvordan hennes fremtidige keramikk skal formgis og oppleves.

  • 1/6
  • 2/6
  • 3/6
  • 4/6
  • 5/6
  • 6/6

Det Tone ønsker er å gi folk en mer jordnær opplevelse av måltid og høytid. Fravær av maskineri passer med fravær av "aroma og e-stoffer". Det du ser er det du får, det er økologisk i den dypeste forstand. Fat og mugger hører med, og en og annen rar skulptur - og så vaser til blomster i ren hånd-modellering. Tone ønsker perfeksjonere dreiingen, men perfeksjonismen i større ting som fat og vaser og mugger kjeder henne. Hun vil lage mere liv i keramikken ved å håndmodellere under sin egen signatur.


Museum24:Portal - 2024.04.07
Grunnstilsett-versjon: 1