<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Gravør

Gravøren graverer utsmykninger og inskripsjoner på ulike materialer og lager også former og maler for masseproduksjon av stål-, sølv- og gullprodukter.

 • (Foto/Photo)
  1/3
  Foto: Telemarksylv ved Ingrid Kollberg (Bilde 1 av 3)
 • (Foto/Photo)
  2/3
  Foto: Telemarksylv ved Ingrid Kollberg (Bilde 2 av 3)
 • (Foto/Photo)
  3/3
  Foto: Telemarksylv ved Ingrid Kollberg (Bilde 3 av 3)

Mye graveringsarbeid foregår i dag maskinelt, men sølvgravørene arbeider i stor grad manuelt som tidligere, med inngravering av inskripsjoner og mønstre. 

Det er to hovedretninger i faget: 

 • Sølvgravøren bruker tegninger og håndverktøy til å lage ulike inngraveringer på gjenstander i sølv, gull eller stål. Typisk er inskripsjoner på barnekrus, dåpstallerkener, pokaler, bestikk og smykker. Arbeidet utføres med en gravørkule og en rekke stikler, redskap som ligner på en syl. Gravørstikkelen føres etter det opptegnede mønsteret. Stålgravørene lager relieffgravering av pregeverktøy som stanser og former som skal brukes til masseproduksjon av ulike produkter og stempler for bruk i banker, postvesen og andre bedrifter. Bedrifter kan spesialisere seg på for eksempel skiltproduksjon. 
 • Stålgravørene bruker, i tillegg til håndverktøy, gravørmaskiner og annet maskinverktøy til metallarbeid. Etter hvert har databasert teknologi blitt tatt i bruk. Kunder er privatpersoner og ulike firmaer.

Utdanning: vg1 håndverk, design og produktutvikling, vg2 gull og sølvsmedhåndverk. To år læretid i bedrift.