Hopp til hovedinnhold

Kurvmakerfaget i farta

En stor mester i kurvmakerfaget er Steen Madsen. Det han ikke vet om faget er neppe verd å vite. Steen er enormt kunnskapsrik, et vandrende leksikon og en særdeles stor inspirator. Derfor er han en ettertraktet læremester.

"En tradisjonell, dønnsolid og særdeles dyktig håndverker - ingen over og ingen på siden! Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten Steen´s innflytelse og lærdom," sier May Tove B Lindås som selv har hatt Steen som læremester på veien til svennebrevet. Det har ført til at kurvmakerfaget har slått rot og blitt gjenreist i Norge gjennom oss i Trhå. Nå har May Tove selv lærlinger som hun tar med til Steen´s verksted til Ringsted i Danmark for ny kunnskap og læring.

 • 1/1

Håndverk er livslæring og erfaringskunnskap

Som håndverker blir du aldri utlært. Håndverket består av et mangfold med ulike teknikker og metoder. En håndverker er en tradisjonsbærer som innehar sin særpregede kunnskap, og det er særdeles viktig å hente inspirasjon og læring for å få bredde- og dybdekunnskap i faget. 

Det er derfor særdeles viktig at opplæringen i tradisjonshåndverksfag skreddersys og at lærlingene får anledning til læring gjennom ulike tradisjonshåndverkere.

 • 1/6
 • 2/6
 • 3/6
 • 4/6
 • 5/6
 • 6/6

"Steen er et unikum når det kommer til formidling av kurvmakerfaget og jeg plukket også opp flere gode tips og triks for forbedring av elementære teknikker jeg har jobbet med lenge," sier lærling Kristine Hognerud Træland. 

Kristine har ved flere anledninger fått anledning til læring hos Steen. "Da jeg har jobbet med moseskurver den siste tiden, valgte jeg å fortsette med dette hos han. Med veiledning fra Steen flettet jeg en klassisk vugge med et engelsk design fra 50-tallet. Denne kurven dekket viktige teknikker som fransk oppstakning på oval kurv og fitching, en krevende men svært holdbar fletteteknikk der stakene blir stående nakne kun knyttet sammen av få pil enkelte steder på kurven. Når moseskurven var over gikk jeg igang med en ny fichet kurv for å repetere teknikken, men denne gangen på en firkantet base. Den andre kurven var en klassisk fransk torv/grønnsakskurv, og jeg fikk også prøvd meg på flettekant som jeg aldri har laget før. Kommer definitivt til å jobbe mer med fiching og åpne kurver! " - rapporterer Kristine.

 • 1/6
 • 2/6
 • 3/6
 • 4/6
 • 5/6
 • 6/6

Ane Lyngsgård er en kurvmaker som lager design med egen identitet hvor hun leker med materialer på en unik og spennende måte, samtidig som hun utfører et bunnsolid håndverk.

Anes verksted "Pileriet" holder til i Hørning utenfor Århus i Danmark. Ane underviser i fletteteknikker som brukes i moderne design, samtidig som hun lærer elevene å finne sin egen unike form og design.

May Tove har lært opp Kristine til å flette vesker og ryggsekker, og et kurs sammen hos Ane gav dem begge nye ideer og inspirasjon, som de vil utvikle videre i egne design. Ane lærte bort detaljer som lukke- og låsemekanismes, samt lærarbeid som er uunnværlig i videre produktutvikling av vesker. Farging av lær for å få samme fargetone som pilsorten, hvordan feste lærstroppene til vesken og gode metoder for å integrere veskene med lokk ble viktig læring. De lærte ulike oppstakinger av vesker, franske tungesnitt og katalanske baser som ble inspirerende og kjempenyttig kunnskap å ta med seg hjem til Norge.

"Takk for enda to nye fantastisk inspirerende og lærerike 
kurs" sier May Tove og Kristine, som synes det er fantastisk å ha muligheten til å utvikle seg som tradisjonsbærere og solide kurvmakere gjennom Trhå´s opplæringsprogram.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1