Hopp til hovedinnhold

Skeivt kulturår 2022 markerer at det er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge. 

Gjennom en rekke arrangementer, utstillinger og nye blikk på samlingene våre, vil MiA være med på å feire, formidle og diskutere skeiv historie og kultur.

Arrangementer

Foredrag​, Linderud gård, 22. juni kl. 19

Kan livshistorie, bekledning og interesser fortelle oss noe om legning og seksualitet? Hva er egentlig et 'skeivt' liv?

Gjennom to foredrag tar Peder Valle oss med på en oppdagelsesreise i Linderud gårds familiehistorie og samlinger, på jakt etter svar. Bli med når vi rekonstruerer en lidenskapelig samlers liv, og stiller oss selv spørsmålet: Med hvilken rett leter vi opp skeive mennesker i historien?

Mann titter ut av skip.

Foredrag, Oslofjordmuseet, 8. november, kl. 19

Hvordan har vilkåra vært for skeive sjøfolk?

Vi får besøk av Gry Bang-Andersen og Bård Gram Økland fra Bergens Sjøfartsmuseum som har sett nærmere på skeivhet i den norske handelsflåten fra 1950- til 1980-tallet. Foredraget viser frem noe av den sosiale kompleksiteten som fantes til sjøs, og peker på både motstand og muligheter for skeive relasjoner til sjøs.

Utstilling, Follo museum, åpner 1. oktober

Korsegården på Follo museum blir fylt med sterke kjærlighetshistorier, når kunsthistoriker Mette Torstensen i samarbeid med museet åpner den nye utstillingen for og med barn og unge i Follo. Her kommer du tett på både eldre og nyere kjærlighetshistorier i en interaktiv sanseutstilling.

Tertitten, Urskog-Hølandsbanen, 3. juli kl. 11

Tradisjonen tro feirer Tertitten pride og kjører 2 for 1-tilbud i kjærlighetens navn. Stig om bord og feir sammen med oss!

Utstilling, Stein skole, 21. mai – 18. juli

Jenny Jordahl har laget en nydelig barnebok om kjærlighet og å finne den rette. Illustrasjonene er humoristiske og lekende, men også romantiske og drømmende. Og i sommer viste vi dem frem i galleriet vårt.

Her fikk publikum også se et utvalg av Jordahls andre illustrasjoner, som belyser forskjellig typer kjærlighet og kampen for å kunne få være den en er og elske den en elsker.

Utstilling, Avistegnernes hus, 12. mars  24. april

Hvordan ser dagens superhelt ut? Kan vi få en ny type helt som speiler bredden i vår tilnærming til kjønn og legning anno 2022? Hvilke egenskaper ser vi etter i våre idoler, hva ser vi opp til? 

Vi inviterte en haug med ungdom - og et knippe etablerte tegnere - til å tegne en helt ny og inkluderende superhelt for fremtiden! Hele prosjektet vies en stor utstilling og arrangementer i Avistegnernes hus.

Forskning og formidling

Samlingene

Museumstjenesten i MiA samler en referansegruppe, som sammen med MiAs arkivarer og konservatorer dykker inn i samlingene våre. Deres tolkninger og friske perspektiver bidrar til å berike forståelsen og formidlingen av våre samlinger og gjenstander.

Forskning

Grini var den største tyske fangeleiren i Norge under 2. verdenskrig. Her satt nesten 20 000 fanger i løpet av de fire årene leiren eksisterte. I 2022 vil Grinimuseet undersøke hva kilder og arkiver kan fortelle oss skeive historier fra Grini.

Podkast

Hvorfor skal du bli kjent med Bernhard Munkerud? Jo, fordi han var Norges første dragqueen: Norga. I denne podkasten blir du med småbrukersønnen fra Nesodden på sin reise ut i verden, hvor han bl.a. fikk en karriere som danser, ofte i kvinneklær, i Paris og Berlin på 1920- og 30-tallet. Senere jobbet han som butler for Hollywoodstjerner som Glen Ford og Judy Garland.

  • Logo for Skeivt kulturår 2022
    1/1
Museum24:Portal - 2024.03.19
Grunnstilsett-versjon: 1