Hopp til hovedinnhold

1952 - Skedsmokorset, Norge, Verden

1952 var ikke et hvilket som helst år. Ikke i Norge, Ikke i verden. Og heller ikke på Skedsmokorset.

  • 1/1

Ute i den store verden var både Harry S. Truman og Josef Stalin i ferd med å ta fatt på sitt siste år som statsledere. Prinsesse Elizabeth ble dronning av Storbritannia og Marilyn Monroe prydet forsiden av Life Magazine for første gang.

Her hjemme sto landet naturlig nok på hodet i forbindelse med OL i Oslo, men man rakk også å etablere Folketrygden, samt avslutte rasjoneringen på sukker og kaffe. Dog ikke før man rakk å bøtelegge en baker i Svolvær, som hadde bakt ureglementert store loff!
1952 var også et stort år i norsk kultursammenheng og hvilket bedre eksempel, enn at stjernegalleriet Anne-Cath Westly, Alf Prøysen og Thorbjørn Egner alle sammen var tilknyttet programmet Lørdagsbarnetimen dette året. «Onkel Lauritz» hadde vel datidens drømmejobb blant programledere!

På Skedsmo sto tiden heller ikke stille. Den nye og eksotiske frukten banan inntok butikkhyllene på «Korset» dette året. Den store utbyggingen av området fikk sin start med de første tomannsboligene i Prestegårdshagan og den nye, arkitekttegnede bestyrerboligen på Huseby gård fikk et hypermoderne kjøkken, designet etter modell fra en svensk forskningsrapport fra samme år. Her hadde man nøye kalkulert seg frem til et effektivt design, basert på kartlegging av husmorens bevegelsesmønster.