Hopp til hovedinnhold

Roald Amundsens hjem 1908–1928

Hjemmet til Roald Amundsen står slik han forlot det da han forsvant i isødet i 1928. Historien om en av verdens fremste polarhelter sitter praktisk talt i veggene fortsatt. Her, i det vakre huset ved Bunnefjorden, planla og forberedte Amundsen flere av sine største polare bragder. Blant annet erobringen av sydpolen i 1911, gjennomseilingen av nordøstpassasjen 1918–1925 og den første overflyvningen av Nordpolen i 1926.

Roald Amundsen kjøpte huset i 1908. Da var han allerede blitt verdensberømt som den første til å seile gjennom Nordvestpassasjen. I det nye hjemmet sitt utsmykket han flere vinduer med fotografier fra denne ekspedisjonen.

Roald Amundsen vokste opp i Uranienborgveien i Oslo. Der har han trolig blitt bevisst på betydningen av navnet Uranienborg - Tycho Brahes observatorium og hjem på øya Ven i Øresund. Amundsens nye hjem på Svartskog ble da også mer enn et hjem. Flere av Amundsens ekspedisjoner ble planlagt her og uthuset har delvis fungert som lager for ekspedisjonene. Polarstasjonen "Framheim" ble satt opp og utprøvd i hagen og polarskipet "Fram" ble klargjort på fjorden rett utenfor før avreise mot Sydpolen.

  • Thore Bakk/MiA

På Uranienborg får vi et inntrykk av privatpersonen Amundsen. Her er skrivebordet hans, det gamle pianoet som var med ombord på Maud og mange andre gjenstander, suvenirer og gaver som han hadde med tilbake fra ekspedisjonene og forskjellige foredragsturnéer.

Ekspedisjonene var kostbare og Amundsen fikk etter hvert økonomiske problemer. I 1926 gikk han konkurs, men to av hans finansielle støttespillere, Herman Gade og Don Pedro Christophersen, kjøpte Uranienborg og lot Amundsen bli boende. Etter Amundsens død ga de i 1933 eiendommen til Den norske stat, og siden 1935 har Uranienborg vært museum. Fra 2003 har Follo museum forvaltet eiendommen.

Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1