Hopp til hovedinnhold

Skjælsøndag

Tilbereding av blåskjell på stranda utenfor museet.

  • Blåskjell som tilberedes i bålpanne
    Flinke blåskjellkokker tester ut ulike oppskrifter på Skjælsøndag. Foto: Eva Groven/Budstikka

Mange steder langs Oslofjorden var det en gammel tradisjon å komme sammen og høste og koke blåskjell i fjæra i påskeuka. Tradisjonen er fremdeles høyst levende blant Slemmestadfolk, som samles på stranda "skjæltorsdag", som de kaller dagen. I Vollen har Vollen historielag holdt skikken i hevd med en liten tidsforskyvning til søndagen etter påske.

Også i år inviterer vi sammen med historielaget alle til å ta turen for å smake på blåskjell, og forhåpentligvis få en smak på våren.

Samtidig minner skjælsøndagen oss om Oslofjordens tilstand, for der fjorden før var full av skjell som kunne høstes, må skjellene nå kjøpes i butikken. Marinbiolog Henning Røed holder foredrag inne på museet klokken 13.30 om hva dette skyldes og hva vi kan gjøre med det. 

Arrangementet er på stranda utenfor museet, passer for alle og er gratis. 


  • To voksne og et barn som spiser blåskjell utendørs.
    1/1
    Blåskjell smaker godt for store og små. Fra fjorårets Skjælsøndag.
Museum24:Portal - 2024.04.07
Grunnstilsett-versjon: 1