<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Kan kunsten redde havet?

Dette kan du få svar på hvis du kommer til Oslofjordmuseet denne dagen. Oslofjordmuseet har i anledning Tv-aksjonen 2020 invitert Pippip Ferner til å snakke om relasjonen mellom aktivisme, kunst og forsøpling av havet.

 • Foto: Pippip Ferner (Foto/Photo)
  1/1
  Foto: Pippip Ferner

Fokus på marint mangfold

De siste ti årene har Pippip Ferner med sine kunstprosjekter rettet fokus på marint mangfold og livet i havets mulighet til å overleve i et habitat som blir surere og fylles med plast. Hun har samarbeidet med marinbiologer, og bl.a blitt med forskningsfartøyet G.O. Sars langs Mørekysten i 2012.

Plasten tar over

Dette har resultert til en rekke arbeider der vitenskapelige referanser omdannes til fabulerende og detaljrike malerier og tegninger med referanse til et komplisert marint økosystem. Men de siste årene har plasten bokstavelig talt tatt over. Det er jo den som er problemet.


Hun har plukket plast i flere år. Gatelangs, i skogen og langs kysten. Plastposer, plastemballasje fra husholdning, jordbruk og industri blir vasket, strikket, vevd eller flettet og synliggjør plastproblematikken gjennom en morbid estetikk. Hard plast blir vasket og gjort om til store installasjoner.

 • Foto: Pippip Ferner (Foto/Photo)
  1/1
  Foto: Pippip Ferner

Hvorfor er dette viktig?

På spørsmål om hvorfor hun bruker all sin tid viet til dette, svarer hun: 

Jeg er fly forbanna. Jeg er lei meg. Fortvilet. Vi evner ikke å forstå at vi er i ferd med ødelegge naturen og havet rundt oss. Småbiter av plast vikles inn i tangen, plastposer dupper i vannskorpa sammen med tomflasker, snusbokser, kondomer og q-tips. 15 tonn plast havner i havet hvert minutt. Nå kan det se ut som om havet har vendt sin vrede mot oss. Og med rette. Plasten skylles tilbake på land som et surt oppgulp fra et irritert hav. Langt over en tredel av marine organismer har plast i magen. Hvordan er sjansen deres til å overleve i et hav som vi nå bruker som søppelplass? Øverst troner vi og spiser til slutt vår egen plast.

Billetter

På grunn av smittevernhensyn vil det være begrensede plasser. 

Forhåndssalget av billetter er stengt. Vi selger resten av billettene i døra. 

 • (Foto/Photo)
  1/7
 • (Foto/Photo)
  2/7
 • (Foto/Photo)
  3/7
 • (Foto/Photo)
  4/7
 • (Foto/Photo)
  5/7
 • (Foto/Photo)
  6/7
 • (Foto/Photo)
  7/7

Vil du lære mer om plastforsøpling?

Besøk også vår utstilling "Å plaske i plast" som omhandler marin forsøpling.