Hopp til hovedinnhold
 /

Reidar Aulie

Reidar Aulie (1904–1977) var en maler med utdannelse fra Statens Kunstakademi. I 1930-årene malte han bilder med et sosialistisk innhold. I sosialismen så han en mulighet til å virkeliggjøre et bedre samfunn. Han ble også kjent for bilder fra andre verdenskrig, deriblant Morgenappel på Grini.

Reidar Aulie var en del av kunstnermiljøet Ekebergkolonien, dvs. kunstnere som vanket i hjemmet til Ingeborg Refling Hagen på Ekeberg.

Han ble spurt om å delta ved utsmykning av Stein skole, og han har malt det store fondbildet i storskolerommet med Henrik Wergeland sittende til hest. Inspirasjon til bildet fant han i et dikt skrevet av Ingeborg Refling Hagen:

 /

Og når skjønnheten dekker hver vegg,
Vår og hvitveis og duftende hegg,
Ska’ du høre av fuglenes sang
At just her red’n Henrik engang

Bildet er kalt I natt red’n Henrik forbi og viser Henrik Wergeland som rir gjennom Romeriks-landskapet på en lysblakk hest. Ut av hånden hans risler det frø og blomster. Barna kommer etter og plukker blomster i Wergelands spor.

  • 1/1
    I natt red' n Henrik forbi Av Reidar Aulie

Reidar Aulie har også laget fem illustrasjoner til barneboka Himmeriks hellesten av Ingeborg Refling Hagen. Bildene kan du se på Stein skole.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1