<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />
Bjarne Røtterud / Bjarne Røtterud
Bjarne Røtterud

Lys i et vindu

Utstilling sommeren 2021

Bjarne Røtterud var over en lengre periode svært opptatt av å male vinduer. Inspirert av dikt av den franske poeten Charles-Pierre Baudelaire.​

Står vi utenfor eller innenfor? Det siste året har de fleste kjent på det å stå innenfor vinduet og titte ut. Lengte etter friheten før pandemien tvang oss innendørs. I huset. Inn i oss selv? Ikke dele en klem. Ikke dele et måltid. Ikke dele en meter. Hvordan klarer vi da å dele ord? Dele tanker? Vi står bak hvert vårt vindu. De som titter inn ser det varme lyset. Men alle har ikke hatt det varmt. Noen har vært ensomme, redde.

Denne sommeren ser vi slutten på dugnaden om å bli kvitt Covid 19. Vi skal åpne vinduene, sansene og favnene. Med takknemlighet over livet for vi vet at noen har mistet.

Utstillingen «Lys i et vindu» retter fokus mot håpet - og en framtid med mindre Korona. Den vises i samarbeid med Røtteruds livsledsager, Christine Baumann.

Salgsutstillingen vises på Stein skole i perioden 10. juni til 25. juli. (utsatt åpning pga pandemien).  

OBS! Nes har innført en lokal koronaforskrift som gjelder fra 12. mai inntil videre. Museer har ikke lov til å holde åpent, men vi håper å kunne åpne lørdag 12. juni.

Bjarne Røtterud(f.1929 - 2011)

Bjarne fullførte Statens Kunstakademi i 1959. I årene etterpå beveget han seg bort fra det figurative, som han behersket aldeles utmerket, til et stadig mer abstrakt uttrykk. Allerede på slutten av 1960-tallet laget han bilder som ser forbløffende moderne ut. Med debututstillingen i 1967, plasserte Bjarne Røtterud seg sentralt i kretsen av unge kunstnere som i 1960-årene arbeidet fram en fornyelse av norsk kunst et "abstrakt" billeduttrykk basert på fransk 1930- og 1940-talls maleri.

  •  (Foto/Photo)
    1/1

Fra 1969 bodde Bjarne Røtterud i Paris. Fra 80-årene ble det et slags nomadeliv; vinteren i Frankrike, sommeren i Norge på Breen gård i Nes på Romerike. Med en rekke utstillinger høstet han fine kritikker, som pekte på hans forankring i nordiske kunsttradisjoner. Slik norske kritikere festet seg ved franske impulser da han først etter mange år igjen stilte ut i Norge.

Selvsagt er både Norge og Frankrike til stede i bildene. Det norske ved referanser til landskap og natur, det franske til arkitektur og "urbane" form-elementer. Det raffinerte og kompliserte i komposisjon og fargebruk.

Over fem tiår utviklet han en særegen teknikk: stringent, men likevel lekende. Enkel, og uhyre avansert. For Røtteruds bilder er mer kompliserte enn det som sees ved første blikk. De bygger på en særegen syntese av analyse og intuisjon, og en sjelden beherskelse av maleriets tekniske og estetiske kvaliteter.

Sett over tid, er Røtteruds kunstnerskap preget av høyst personlige grep i et rendyrket og raffinert billedspråk. Men også av en rolig utforskning av nye muligheter, nye erkjennelser.

Lørdag 12. mars 2011 sluknet lyset. En av Norges fremste abstrakte malere, og den mest beskjedne av dem, Bjarne Røtterud, døde i hjembygden Nannestad.