Hopp til hovedinnhold

Nordre Øyeren - Mennesker og natur gjennom 1000 år

Redaktører Anna Kristine Jahr Røine og Lene Skovholt. Utgitt av MiA-Fetsund lenser og Rælingen bygdetun 2018. Boken koster 350,- og kan kjøpes på Fetsund lenser. Kontakt tlf. 63 88 75 50 eller fetsundlenser@mia.no

  • Nordre Øyeren. Mennesker og natur gjennom 1000 år

Boka går flere hundre år tilbake, og forteller om framveksten av deltaet og hvordan øyer har oppstått, endret seg og forsvunnet. Den svinger innom geologi og flommer i deltaet, om vannveien som en gang bandt landområdene sammen, Glomma og Øyeren som transportåre i nyere tid, etter at dampbåtene gjorde sitt inntog, og da fritidsbåtene gjorde sitt inntog. Tømmerfløtingen i vassdraget er også med.  

Aller mest plass er viet den felles øyhistorien, der øyene ble brukt til beite og slått, og etter hvert til jakt, fiske og friluftsliv. Fakta krydres med mange morsomme historier. Utskiftinger, rettsavgjørelser og historiske kart er med, og viser hvor viktige øyene var for bøndene i området, og hvorfor det ble konflikter. 

Boka er rikt illustrert med masse flotte bilder, både historiske og dagsaktuelle.  Den er skrevet av et lokale forfattere: Lene Skovholt, Harald Haraldstad, Alf Erik Jahr, Svein Kvernhammer og Anna Kristine Jahr Røine. Skytilen-redaktør Grete Andersen har designet boka.