<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Kjerringstakk og silkeserk. Tradisjonsrike stauder i Gamle Hvams hage.

Innholdsrik oversikt over historiske stauder i plantesamlingen på Gamle Hvam museum. Heftet koster 90 kr og kan kjøpes ved henvendelse til Gamle Hvam museum tlf. +47 66 93 55 38 eller post@mia.no

  •  (Foto/Photo)

Velkommen til Gamle Hvams plantesamling!

Gamle hageplanter er kulturhistorie, og de kan formidle mye spennende kunnskap. I dette heftet forteller jeg litt om hva jeg har funnet ut om noen av plantene vi har på museet.

Hagen på Gamle Hvam er et resultat av at jeg ønsket å vise fram noe vakkert og levende. Jeg begynte å samle inn gamle hageplanter på slutten av 1980-tallet. Takket være positive og gavmilde hageeiere har museet nå en samling på ca. 250 stauder og nærmere tjue roser og prydbusker. Alle plantene er slike som en kunne finne i hager på Østlandet før 1950. 

Planter på museum er like viktige som gjenstander, og de skal registreres og bevares med det samme evighetsperspektivet. Det kan være litt vanskelig når naturens skiftninger overrasker. Noen planter har forsvunnet i årenes løp. De mest hardføre har vi fortsatt, heldigvis, og de er til stor glede for både publikum og for oss som jobber her. 

Plantene er ordnet alfabetisk etter botanisk navn. Silkeserken finner du på side 29 og kjerringstakken kan du lese om på side 52. Helt bakerst i heftet finner du en oversikt over når de forskjellige plantene blomstrer. Jeg ønsker velkommen til en vandring blant gamle skjønnheter!

Gamle Hvam, mai 2013

Mari Marstein, Konservator NMF