Hopp til hovedinnhold

Arkivet etter Kisakoret er nå søkbart

Kisakoret er det eldste koret i Ullensaker og har i mange år underholdt musikkglade mennesker lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Koret nærmer seg sitt 100-årsjubileum, og nå er historien bevart og tilgjengeliggjort hos MiA - Museene i Akershus.

Vinteren 2022 tok MiA inn arkivet etter Kisakoret og dette er nå søkbart på Arkivportalen.

Kisakoret ble stiftet 19. april 1925 og de omtaler seg som det eldste koret i Ullensaker. Arkivet som er avlevert, har ytterårene 1945-2015, så det dekker ikke hele korets historie. 

Som navnet tilsier, var det personer fra Nordkisa-Algarheim området som var medlemmer til å begynne med. Siden 1933 benyttet koret lokalene på Folkvang i Algarheim som øvingslokale, men i dag bruker koret lokalene i Menighetsstua i Furuset kirke. Medlemstallene har ligget på rundt 20 til 30 sangere. Korets første formann var Harald Furuseth og deres første dirigent var Harald Brenni. 

 • Kisakorets vårkonsert 1988.
  1/1
  Kisakorets vårkonsert 1988.

Kisakorets rolle i kulturlivet kan ses gjennom den omfattende mengden med aktiviteter de har tatt del i. De har opptrådt både i Furuset Kirke og andre kirker rundt om i landet, på bygdekvelder, kulturfestivaler, sangerstevner m.m. Koret har gjennom årene hatt allsidige repertoarer som spenner fra «Bach til Beatles». De har også hatt en del egne konserter og prosjekter slik som «I Fyr og Flamme» i 1993 og «Haydn prosjektet» i 1987 hvor de fremførte «Våren» av komponisten Joseph Haydn (1732-1809) fra hans kjente verk «Årstidene», blant annet i Universitetet i Oslos Aula. 

Kisakoret har hatt betydelige samarbeid med andre kor/musikkensembler, blant annet fra Ullensakers vennskapskommuner i Sverige, Danmark og Finland. De har også vært på reiser til andre land i Europa slik som Polen og Ungarn.

 • Kisakoret Sangerstevne 1995.
  1/1
  Kisakoret Sangerstevne 1995.

Bevaringen av arkivet bidrar til å dokumentere både korets drift, men også dets rolle i kulturlivet. Korsangen er en viktig del av musikklivet, organisasjonslivet og frivilligheten i Norge. 

Kisakoret er tilsluttet Akershus Sangerforum som igjen er tilsluttet Norsk Sangerforum. Arkivet inneholder også dokumenter etter disse organisasjonene.

 • Dansende ungdommer på Nordkisa uka.
  1/1
  Dansende ungdommer på Nordkisa uka.

Alt dette kan man lære om Kisakoret ved å se på dokumentene bevart i arkivet. Arkivet har en vid tematisk bredde fra dokumenter som omhandler møtevirksomhet slik som årsmøter og styremøter til aktiviteter som konsert, brosjyrer, sang- og musikkhefter. 

Arkivet inneholder også fotografier og korrespondanse med mer.

Red. 14.12.2022