<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />
Museumstjenesten
Photo/Background /

Hjemmekontor

Vi samler inn bilder og informasjon om hvordan folk jobber hjemmefra under Coronakrisen.

Photo/Background /

Vi spør

1.    Hvor er hjemmekontoret plassert i hjemmet?
2.    Hvem har hjemmekontor og hvor mange er det i husholdningen?
3.    Hva er bra med hjemmekontoret og hva er utfordringene?

Vil du bidra?

Hjemmekontor_Ulf.jpg. Foto/Photo

Mitt hjemmekontor

Mitt hjemmekontor

Selve kontoret er lagd til stuen. Foto/arbeids-utstyrslager er i et mindre (kontor)rom i tillegg

To som har hjemmekontor. To i husholdningen totalt.

Bra: Arbeidsro til mitt sesongarbeid denne vår.

Utfordring: Mitt arbeid krever en del utstyr og det var litt arbeid med å flytte basen til hjemmekontor. Litt mindre faglig utbytte mellom kollegaer totalt sett da den fysiske kontakt uteblir.

Stilling: fotograf/fagansvarlig

Joanna_Iranowska.jpg. Foto/Photo

Mitt hjemmekontor

Mitt hjemmekontor

Kontor om dagen, spisebord på kvelden. Hjemmekontoret er plassert i stuen, i midten av den lille leiligheten vår på ca. 30 kvadrat. Det er et vintage respatexbord og vi åpner klaffene på morgenen for å få plass til to kontorplasser. Det er en risikabel operasjon som ved et tilfelle sølte melk over det hele kontoret.

Det er meg, museolog og kjæresten min, seniorkonsulent ved Universitetet i Oslo som bor og jobber her.

Det er fantastisk å kunne nyte sola på verandaen i pausene og lage gode måltider. Men, det er litt utfordrende med videokonferanser og telefonsamtaler mens begge prøver å ha fokus på et lite sted.

Før påske flyttet vi inn et ekstra bord fra hagen og plasserte den ved vinduet slik at begge kunne sitte mer i fred. Nå fortsetter vi å jobbe ved det samme bordet igjen.

Stilling: Førstekonservator

Lene_Solem_4.jpg. Foto/Photo

Mitt hjemmekontor

Mitt hjemmekontor

Vårt hjemmekontoret er plassert på spisebordet i stuen.

Vi er to stykker i husholdningen og begge har hjemmekontor.

Det som er bra med hjemmekontor er blant annet at vi sparer tid og utgifter på reise, og vi kan sove bittelitt lengre på morgenen. Det er enklere å fokusere godt på alle arbeidsoppgavene da man ikke blir forstyrret hele tiden.

Utfordringen med hjemmekontor for min del, er at jeg blir sittende å jobbe hele dagen i stedet for å avslutte når arbeidsdagen normalt er over. Det er vanskelig å legge fra seg arbeidet, og å skille mellom jobb og fri. Det blir litt kjedelig i lengden og jeg savner det sosiale og mine kollegaer på kontoret. Det er mer tungvint og uoversiktlig å jobbe fra Mac og ting tar litt lengre tid. Det blir spesielt utfordrende når begge i husholdningen har videomøter samtidig.

Stilling: Eiendomsmeglerfullmektig/Produksjonsansvarlig

Stein_Domaas_1.jpg. Foto/Photo

Mitt hjemmekontor

Mitt hjemmekontor

Mitt kontor er på soverommet. Min kone har hjemmekontor på kjøkkenet

Begge oss voksne har hjemmekontor. Vi har to barn på 13 og 15 år – de har hjemmeskole.

Positivt. Friheten til å styre dagen selv er fint. Det er også godt å slippe kjøreveien ut på jobb.

Negativt. Savner kolleger, og det er styrete med Skype-møter.

Stilling: Konservator

Are_Eeg_3.jpg. Foto/Photo

Mitt hjemmekontor

Mitt hjemmekontor

Heimekontoret er plassert på kjøkkenet, med god utsikt og mykje dagsljos.

Eg har heimekontor, sambuar jobbar i Oslo og er ikkje permittert enda. Me er to vaksne i hushaldninga.

Godt med heimekontor:
Ein fer konsentrera seg um ting ein elles ikkje fer gjort, og det er lettare å gjere kontorarbeid so krev at ein ikkje vert forstyrra.
Ein kan dele upp dagen på ein betre måte, slik at ein kan få kortare seansar foran skjermen.

Utfordringar med heimekontor:
Det er lett å ta seg litt for mykje fri.
Ein vert distrahert av dei andre i hushaldninga.
Dei andre i hushaldninga forstår ikkje at ein ikkje kan ta seg fri til å gjere husarbeid når ein allikevel er heime. (Ikkje sjølvupplevd!)

Stilling: Stedsansvarlig, Trafikksjef

Hilde_Stenerud_Skeie_2.jpg. Foto/Photo

Mitt hjemmekontor

Mitt hjemmekontor

Sender en liten hilsen fra hjemmekontoret mitt, dvs på spisestuebordet. For å få det ergometrisk riktig, så har jeg lagt 3 puter på stolen og åtte bøker under laptoppen, da blir det helt perfekt! Dessuten har jeg mobilen liggende på en vase og setter den på høyttalende når det ringer.

Mannen min sitter i andre etasje og jobber. Dagens høydepunkt er når vi møtes nede til lunsj :-)

Det positive med hjemmekontor er at det er veldig kort vei på jobben, ingen kø og jeg kan sove litt lenger. Synes hjemmekontor løsningen fungerer veldig fint, men at jeg savner gode kollegaer!

Er innom kontoret på Strømmen en gang i blant (har avklart med kollegaene at vi ikke er der samtidig), for å sjekke om det har kommet viktig post, eller når noe må skannes for å videresende til kollegaer.

Har ingen store utfordringer med å ha hjemmekontor. Det værste er å tenke på alle de stakkars menneskene som lider i disse korona tider!
Gleder meg veldig til dette er over!

Take care alle sammen :-)

Stilling: Regnskapsmedarbeider

Sonja_Lund.jpg. Foto/Photo

Mitt hjemmekontor

Mitt hjemmekontor

Jeg underviser i saxofon og klarinett på Kulturskolen via Teams. Hjemmekontoret er i et hjørne av stuen.

Jeg bor alene.

Hurra for internett og skriver/skanner hjemme 😊

Per_Nilsen.jpg. Foto/Photo

Mitt hjemmekontor

Mitt hjemmekontor

Det beste med hjemmekontor er at jeg kan sitte uforstyrret å jobbe.

Vi er 2 i husstanden, men min samboer har sine aktiviteter.

Ulempen med hjemmekontor er at man blir så opphengt i jobben at man ikke greier å stoppe. Selv etter 35 år i samme jobb syntes jeg fremdeles det er interessant og utfordrerne. Har jo skjedd en vanvittig utvikling innen elektronikk på de årene.

Joel_Boaz_3.jpg. Foto/Photo

Mitt hjemmekontor

Mitt hjemmekontor

Mitt hjemmekontor i er kjellerstua, midt i min samling av gamle Macintosh’er og video spill.

Jeg og min ene sønn deler stort sett hjemmekontor i kjelleren, min kone og min annen sønn deler hjemmekontor i kjøkkenet. Min pre-teen datter flytter litt mer rundt huset.

Vanligvis betyr hjemmekontor en dag alene og i fred. Det er ikke helt tilfellet nå, spesielt når jeg deler skrivebord med en 10 åring. Det er alltids greit å slippe pendlingen og ha mer tid med familien.

For meg er det mest utfordrende aspekt at nå kan jeg ikke fokusere så mye på de oppgavene jeg har lyst å jobbe med, og mye blir utsatt eller i limbo i noen uker mens vi venter på avklaringer.

Stilling: Avdelingsdirektør

Kalle_en.jpg. Foto/Photo

Mitt hjemmekontor

Mitt hjemmekontor

Vi er tre som har hjemmekontor og med Teams og Skype og streaming på én gang, er det ikke så rart at videosamtalene blir litt hakkete. Bortsett fra det går det forbausende bra med hjemmekontor, og jeg opplever at arbeidskapasiteten ikke er veldig redusert og at de fleste arbeidsoppgaver løses innen fristene.

‘Alle‘ råd går ut på å skille mellom soveplass og arbeidssted, og det har ført til at vi sitter på hverandres soverom og jobber! Vi prøver å kjøre litt strenge rutiner og opprettholde en ‘normal’ arbeidstid, men har felles lunsj og kaffepauser.

Stilling: Seniorrådgiver

Geir_L_Olsen_1.jpg. Foto/Photo

Mitt hjemmekontor

Mitt hjemmekontor

Hjemmekontoret veksles mellom garasjeloftet og spisebordet da kona er sykepleier med turnus. Er med på utvikling av "fremtidens navigasjonssystem" for skip så får virkelig testet "fjernnavigasjon".

Fordeler er raskt på jobb og får tatt under enkelt husarbeid. Samt høyere konsentrasjon (på garasjeloftet). Og barna har sine "møter" med barnehagen. Vi brukte allerede stor grad av samarbeidsplattformer fra før av.

Bakdelen er som mange nevner 2 barnehagebarn som krever sitt når moren er på jobb, og en har arbeid som krever høy grad av konsentrasjon.

bimpenonline.no.jpg. Foto/Photo

Mitt hjemmekontor

Mitt hjemmekontor

Mitt hjemmekontor er i stua. Har snudd litt rundt, for å kunne sitte der det er mye lys og luft. Kunne valgt et annet sted i huset med bedre pult og stol, men i stua er det hyggelig, og jeg fyrer i ovnen.

Vi er fire som bor her fast. Det er jeg, bonden Knut som jobber ute hele dagen, katten Siri og hunden Knerten. Min gamle mor på 87 bor i egen leilighet i samme hus.

Jeg er lærer og driver hjemmeskole for mine elever. Det har så langt blitt lange dager, og siden kontoret er hjemme er det ikke lett å skille mellom fritid og jobb.

Stilling: Lærer

Guri_Ringstad_1.jpg. Foto/Photo

Mitt hjemmekontor

Mitt hjemmekontor

På oppfordring legger jeg ved noen bilder av min nye arbeidshverdag med hjemmekontor. Jeg har plassert meg på kjøkkenet for å ikke forstyrre min sønn som har hjemmeskole, innimellom har jeg besøk av katten vår Lurven på en stol ved siden av.

Jeg er så heldig som har en voksen sønn på 17 år og vi respekterer hverandres arbeidstid så vi forstyrrer ikke hverandre.

- Det som er godt ved å ha hjemmekontor er følelsen av at man bidrar til dugnaden ved å holde seg for seg selv og ikke blir lett smittet eller smitter andre.
- Jeg har kort vei til jobb ca 3 minutter så hvis jeg mangler noen arbeidsoppgaver, kan jeg dra innom og jobbe litt eller planlegge flere arbeidsoppgaver som jeg kan utføre hjemme.
- Deretter vil jeg si det må være å kunne jobbe effektivt med noen prosjekter som tar tid og konsentrasjon uten at man blir forstyrret.
- Vi sover gjerne litt lengre noen dager, det kommer an på katta om han maser og vil ut :) jeg går gjerne halvveis i pysjen nesten hele dagen mens min sønn gjerne bytter til dress når han skal i intervjuer(hehe).

- Utfordringen er at man vil jobbe på selv etter arbeidsdagens slutt, så man må være flink til å avslutte dagen og skru av telefonen og pc. Men i disse tider ønsker man også å være tilgjengelig ihvertfall for sesongansatte.
- I starten savnet jeg kontorstolen og min jobb pc siden jeg liker å jobbe på to skjermer, men løste det med to pc.
- Man får et savn til sine medarbeidere og arbeidsplassen og de vanlige dagligdagse rutinene.

Stilling: Kafè og serveringsansvarlig

Mari_Marstein.JPG. Foto/Photo

Mitt hjemmekontor

Mitt hjemmekontor

Jeg jobber delvis på Gamle Hvam, der det nå ikke er noen andre til daglig, og delvis hjemme. Hjemmekontoret er på kjøkkenet. Jeg bruker kjøkkenbordet til pc og stolene til avlastningsbord.

2. Det er to voksne personer i husholdningen. Min mann er pensjonist og jobber med sine bokprosjekter, for sitt eget forlag, ved spisebordet. Så han har alltid hjemmekontor der nå for tida. Jeg har alltid jobbet på kjøkkenet når jeg har jobbet hjemme.

Det gode med hjemmekontor er at jeg har hele biblioteket mitt, alle mine permer med innsamlet materiale og alle de pressede plantene tilgjengelig hele tida. Jeg bruker til dels store, tykke bøker i arbeidet, og det er deilig å slippe å dra dem med seg til og fra kontoret utenfor. Det er fredelig og godt, og jeg holder god orden på arbeidstid og fritid. Jeg har ikke hjemmeløsning på jobb-pc’en min, så jeg jobber på min egen pc, på en ekstern harddisk (den lille grønne i forkant av pc’en på bildet) som jeg hele tida tar med meg. Det fungerer bra, syns jeg.

Ulempen er at jeg ikke har tilgang til jobbdokumentene og e-posten min. Jeg har tilgang til e-post på telefonen, men skal jeg svare på lengre meldinger, gjør jeg det fra Gamle Hvam. Siden en del av arbeidet mitt består i å følge med på og publisere på Facebook og stelle hagen på Gamle Hvam, sier det seg selv at dette ikke kan gjøres hjemmefra. Teamsmøter har jeg også tatt fra Gamle Hvam. Og selvfølgelig at jeg savner kollegene mine!

Stilling: Konservator NMF

Kristine_Kandal-Ilagsmoen_2.jpg. Foto/Photo

Mitt hjemmekontor

Mitt hjemmekontor

Mitt midlertidige hjemmekontor er på soverommet og ominnredet for anledningen

Vi er 2 voksne og 2 barn

Det er fint å være nær familien og det er bedre lunsj utvalg her hjemme.

Det er slitsomt å holde fokus på flere elementer samtidig. Frem til dette hjemmekontoret med pult kom på plass (etter 2 uker), var det vondt å sitte fremoverbøyd over et lavt bord.

Stilling: Fagkonsulent og veileder

Liv-Heidi.jpg. Foto/Photo

Mitt hjemmekontor

Mitt hjemmekontor

Mitt hjemmekontor er i stuen.

Vår husholdning består av meg og katten min Grizabella, men det er bare jeg som benytter meg av hjemmekontor ordningen.

Det som er fint med hjemmekontor er at jeg ikke trenger å kjøre frem og tilbake på jobb. Det er deilig å slippe å stresse om morgenen. Det at telefonen ikke ringer hele tiden gjør at jeg kan konsentrere meg om oppgavene uten å bli avbrutt. Jeg kan dele opp arbeidsdagen etter behov, og ingen plages av at jeg spiller høy musikk til arbeidet.

Utfordringen med hjemmekontor er at det er tungt å jobbe med store bildefiler på laptop og alt går ganske tregt. Det er mer tungvint å jobbe på liten skjerm og arbeidsstillingen er nok ikke optimal. Det kan fort bli litt ensomt og jeg savner den daglige omgangen med kollegaer.

Stilling: Fotokonsulent

Eva_Charlton_2.jpg. Foto/Photo

Mitt hjemmekontor

Mitt hjemmekontor

Jeg har installert hjemmekontor i sykkelboden eller det vi kaller "bakgangen". Det er både trangt og primitivt, men jeg har mulighet til å lukke døra til resten av huset slik at jeg kan arbeide uforstyrret.

Det er bare jeg som arbeider hjemmefra, men mannen min er delvis pensjonist og derfor mye hjemme nå som alle andre aktiviteter er avlyst.

Fordelen med hjemmekontor er at det er ingen reisevei og joggebukse er akseptert antrekk. Jeg arbeider mye med sortering av papirer om dagen, og i sykkelboden er det ikke nødvendig å rydde bort papirer og pc når vi skal spise eller arbeidsdagen er slutt. Som bildet viser har jeg lett tilgang til både strykejern og verktøy!

Stilling: Administrasjonssekretær

Christin_Johansen._Stuekontor_1.jpg. Foto/Photo

Mitt hjemmekontor

Mitt hjemmekontor

Hos oss har både mannen og jeg hjemmekontor. Jeg har hjemmekontor både ved spisestuebordet og på mitt eget kontor/systue/garnlager. I det siste har jeg sitti mer i stua, for det er mye triveligere. Hvis jeg trenger større skjerm sitter jeg på kontoret. Mannen bruker kun kontoret sitt til hjemmekontor.

Husholdningen består av to voksne (og en hund).

Positivt: Jeg jobber mer effektivt med hjemmekontor, for jeg kan fordype med i stoff uten avbrytelser. Synes også det er flott å kunne starte litt tidligere enn vanlig, for vi står ikke opp senere bare fordi vi jobber hjemmefra.

Det er en utfordring at jeg er dårlig til å ta pauser. Mens pauser er naturlig ute i felt, så legger jeg mer merke til det hvis jeg tar en pause når jeg jobber hjemmefra. Det er også litt lettere å se ting som må gjøres hvis man sitter ute på avdelingen. Det er litt kjedelig at man ikke får sett kolleger annet enn på skype og man ikke får vært sosial i jobbsammenheng.

Stilling: Fagkonsulent og stedsansvarlig

Astrid_Skedsmo.jpg. Foto/Photo

Mitt hjemmekontor

Mitt hjemmekontor

Her er mitt hjemmekontor. Det er på kjøkkenet mitt. For å variere litt bytter jeg av og til side av bordet (hehe). Eller setter meg litt i sofaen i stua om det er et skypemøte eller noe.

Det er bare meg i denne husstanden.

Bra med hjemmekontor: Fersk påsmurt til lunsj i stedet for svett matpakke. Kan sove litt lenger, og gå i kosebukse hele dagen, for på skype-møter ser man bare fra livet og opp. Man kan tenne lys for seg selv som brenner hele dagen (men det gjorde jeg ikke i dag, så på bildet er lysene slukket). Man kan også få mer sammenhengende arbeidstid uten forstyrrelser.

Utfordringer: Jeg savner kontorstolen min og den store skjermen. Ikke bare enkelt å få skjermen med på bussen hjem, så jeg lot det være, men angrer. Man må være hakket mer disiplinert med seg selv. Jeg som bor alene blir litt småsprø av å bare være i mitt eget selskap hele tida, men da er det desto hyggeligere når noen skyper med en.

Jeg har lagt meg til en vane at når jeg logger meg ut, så rydder jeg bordet for jobbting, og så går jeg ut en tur, trener, eller bare går. Når jeg kommer tilbake er det "min leilighet" igjen, og ikke kontor. Jeg er på jobb før kl. 8.00 hver dag, for jeg liker rutiner.

Stilling: Stedlig ansvarlig. Fagkonsulent

Arne_4.jpg. Foto/Photo

Mitt hjemmekontor

Mitt hjemmekontor

På soverommet. Jeg har hatt hjemmekontor siden midten av 1980-tallet. Etter at jeg ble alene hjemme, ble det ryddet plass til kontor på soverommet. Bærbar PC, skriver, skanner med mer. Kontorassistent Pishild er aktivt interessert.

For tiden er jeg enslig, men da jeg begynte var vi 4 personer på to rom og kjøkken.

Fordelen med hjemmekontor er at det er billig og tilgjengelig.

Den fremste ulempen er dårlig plass.

Kontorfullmektig