Hopp til hovedinnhold

Complet færdige Huse. Strømmen Trævarefabrik - ferdighusproduksjon 1884-1929

Av Kari Amundsen, Berit Anderson, Ingeborg Hvidsten og Alf Stefferud. Boken koster 250 kr og kan kjøpes ved henvendelse til post@mia.no eller tlf. +47 47471980

  • Complet færdige Huse. Strømmen trævarefabrik - ferdighusproduksjon 1884-1929.

I 45 år var Strømmen Trævarefabrik utenfor Oslo en av Norges fremste ferdighusfabrikker, en sentral industribedrift i sin tid. Fabrikken produserte alt fra listverk, vinduer og dører til ferdige hus i alle størrelser. Produksjonen følges gjennom stilperiodene sveitserstil, dragestil og jugend, med alt fra prestisjefylte byggeprosjekter til hus for alminnelige borgere.

Det var ikke bare her til lands at Strømmen Trævarefabrik var en attraktiv leverandør - store og små leveranser gikk til Europa, Amerika og Asia. Etter et stort jordskjelv på  Sicilia, i byen Messina i 1908, ble det sendt 61 ferdighus og et hotell fra Strømmen Trævarefabrik! Det krevde en arbeidsstokk av en viss størrelse for å kunne levere en slik ordre, og i 1919 sysselsatte fabrikken 360 mann.

Denne boken er historien om en lite kjent del av norsk trevareindustri. Et eventyr som varte fra 1884 til 1929, og som hadde sine opp- og nedturer. Samlet viser historien om Strømmen Trævarefabrik en spennende side av vår kulturhistorie og en viktig del av lokalhistorien. Her til lands finner vi spor av virksomheten langs Holmenkollbanen, langs jernbanestrekninger på Østlandet, i Oslo-området og ellers spredt rundt store deler av landet. Complet ferdige Huse  er en interessant og vakker bok om en spennende epoke i norsk trevareindustri og en del av norsk arkitekturhistorie som hittil har vært ukjent for mange.