Hopp til hovedinnhold

Arkivet etter Tregaardens Julehus Drøbak

Tregaardens Julehus, kanskje mest kjent som Julehuset i Drøbak, ligger vakkert til midt i Drøbak sentrum. Bedriften ble etablert av gründer Eva Johansen på 1980-tallet. Julehuset selger julepynt hele året. Bedriften ved Eva Johansen var pådriver for å opprette postadressen «Julenissen, 1440 Drøbak».​ 

 • 1/1

Synergien mellom butikken og dette på den tiden unike postkontoret for nissen ledet til et stort kontaktnett verden over som også inkluderte offentlige aktører i Norge. Delen av butikkarkivet som omhandler virksomheten knyttet til postadressen «Julenissen, 1440 Drøbak» er nå søkbart på Arkivportalen.no. Prosjektet er støttet av Arkivverkets utviklingsmidler og Drøbak kommune.

Postkortserie: Postkort sendt ut til hele verden fra julenissen i Drøbak.

 • 1/5
 • 2/5
 • 3/5
 • 4/5
 • 5/5

Arkivet etter Tregaardens Julehus ble avlevert til MiA i 2020. Dette kom som et resultat av at Drøbak kommune hadde avlevert brev sendt til postadressen «Julenissen, 1440 Drøbak». Arkivet med brevene til julenissen er under ordning. I løpet av 2021 ble arkivet etter Tregaardens julehus ordnet, katalogisert i Asta og publisert på Arkivportalen.no. Arkivet vil på sikt bli digitalisert og publisert på Digitalarkivet.no. Arkivet utgjør 10 hyllemeter og har ytterår 1987 til 2019.

Det er gründer Eva Johansen som startet opp forretningen på 1980-tallet i det som opprinnelig var et gammelt bedehus i Drøbak sentrum. Eva har vært opptatt av å formidle en nisse basert på et design knyttet opp mot nissetradisjon samt en forståelse av en fredsskapende nisse som noe allmenkulturelt. Hun har selv designet mange av nissene hun selger og fått nissene produsert i utlandet.

Postkortserie: Teksten på postkortene fortalte barna om julenissens postkontor og julehuset i Drøbak.

 • 1/3
 • 2/3
 • 3/3

Arkivet er et spennende bedriftsarkiv fordi det har hatt tett nettverk med det offentlige, både Frogn kommune og gjennom Utenriksdepartementets kulturutveklingsprogram. I 1989 vedtok formannskapet i Frogn kommune at dersom ikke annet kunne bevises, så var den norske nissen født i Drøbak. Dette ledet frem til å få etablert et eget postkontor med poststempel med adressen «Julenissen, 1440 Drøbak». Samarbeidet med det offentlige førte til at Eva Johansen deltok på offentlige tilstelninger i mange land for å promotere at julenissen kom fra Drøbak og tilsvarende tok hun imot en rekke høytstående politiske og kongelige representanter i sin butikk i Drøbak. Det finnes derfor dokumenter i dette arkivet fra mange verdensdeler, men med hovedvekt på samarbeid med Japan.

Den delen av arkivet som MiA har fått avlevert, inneholder i første rekke dokumenter som viser samarbeid på tvers av landegrensene og med norsk næringsliv og det offentlige. Arkivet inneholder ikke butikkspesifikke dokumenter som regnskap etc.  

Japansk reklame: Grand Prince Hotel Akasaka i Tokyo, Japan, viser julenissen fra Drøbak på hotelfasaden i 2004.

 • 1/2
 • 2/2

Den 28.03.2022

Tekst: Katja Nicolaysen, konservator NMF, Museumstjenesten i MiA.