<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Workshop #Søtt

Fotoutstilling av elever fra Medier og Kommunikasjon, Lillestrøm vgs i samarbeid med Museumsfabrikken. Utstillingen er tatt ned på Museumsfabrikken, men her ser du den som nettutstilling.

 • Overdose, sjokk? Sukker det er alt for godt - Galskapen er nok - Dikt/foto av Michael Schult Ulriksen (Foto/Photo)
  Overdose, sjokk? Sukker det er alt for godt - Galskapen er nok - Dikt/foto av Michael Schult Ulriksen

Museumsworkshop om #Søtt

Hvert år samarbeider MiA – Museene i Akershus med Medier og kommunikasjon ved Lillestrøm vgs om en museumsworkshop med målsettingen å sette opp en spennende fotoutstilling på Museumsfabrikken Strømmen. Hvert år forsøker vi å finne et utstillingsemne som utfordrer elevenes kreativitet og gir dem muligheter for vid fortolkning.Emnene er inspirert av opplevelser og fenomener i samtiden, slik er det også med emnet Søtt.

Haiku-dikt

I år har vi gitt elevene en ekstra oppgave, idet de også skal skrive et japansk haiku-dikt i kombinasjon med fotografiet. Et haiku-dikt består av 3 linjer med et fastsatt antallstavelser. Innholdet i diktet skal helst kunne knyttes til en opplevelse av hverdagen og gjerne med en overraskende vri.

Bidrag til utstillingen

10 elever fra Medie og kommunikasjon har bidratt til utstillingen. Deres fotografier, dikt og navn finner dere her på nettsiden og i utstillingskatalogen #Søtt. Elevene Liv Ragnhild Olsnes og Malin Gran har laget katalogens og utstillingsplakatens lay-out. Faglærer i foto Stian Green og Hanne Jahren, faglærer i Medie og kommunikasjon, fotoleder Øivind Möller Bakken, fotoassistent Liv-Heidi Frosterud Solem og konservator Kirsten Linde har bidratt til gjennomføring av museumsworkshoppen og tekster til katalogen.

Søtt?

Hvordan fremstiller elevene det søte? I år var vi bekymret for om vårt tema skulle bli alt for søtt. En utstilling med bare søte, myke og pusete fotografier kan fort bli kjedelig. Som vi ser i denne katalogen var frykten helt ubegrunnet. Elevene leker med temaet og gir meget ulike bud på innholdet i det som defineres som søtt.

Søtt og samtid

Med de sosiale mediers inntog har maktforholdet i samfunnsdebatten endret seg. For knappe ti år siden var TV-kanalenes nyhetssendinger og avisene fra de store mediehus i stor grad premissleverandører for hvilke nyheter som ble brakt og hvilke røster som ble hørt i samfunnsdebatten. I dag er medievirkeligheten snudd opp-ned. Såkalte «rosa bloggere» har flere følgere enn mange aviser, private facebook-oppslag om hyggelige hendelser blir delt av hundretusener og youtube-videoer av søte dyr blir vist millioner av ganger.

Det finnes mye som er søtt i verden, men tre ord ligger på tungen hvis man litt uformelt skal diagnostisere søthet på digitale medier: katter, cup-cakes og kawai. Alle tre fenomener avspeiler trender i samtiden som påvirker vårt forhold til hva som er søtt og hvordan det er søtt.

At verdens mest populære kattevideo på Youtube har 79 millioner treff forteller muligvis et eller annet om menneskers behov for å se på noe søtt. Vi ønsker å bli berørt og vi ønsker å le. Men ser vi litt nærmere på alle de søte kattevideoene er de ikke bare søte. Katter blir våte, katter faller og katter blir forskrekket. Vi fascineres av dobbeltheten. Fra det pusete til det slemme.

På bloggene kan vi se bilder av drømmemat, drømmeklær og drømmeinteriører. Cup-kakene er dekorert i lysepasteller og er så søte at de synes overnaturlige. Noen av oss elsker å leseoppskrifter, bake og spise kaker. Men også her sniker dobbeltheten seg inn, for vi vet alle at det søte ikke alltid er sunt.

Å lage duse slørete bilder som gir en illusjon av mykhet er en velkjent teknikk for å visualisere søthet. En annen teknikk går ut på å forstørre øyne og forminske munn og nese for å gjøre figurer søte, slik Walt Disney-konsernet er en mester på. I vår samtid seiler japanske visualiseringer av søthet også inn vår felles bildeverden, sammenfattet i ordet kawai. Her dyrkes det søte og flate. Hello-Kitty og Pikachu er representanter for denne retningen som dyrker enkle figurer uten dybde.


Kirsten Linde, konservator, MiA Museumstjenesten

 • Jeg står i håndjern  - Kun fordi jeg elsker deg - Kan du tilgi meg?   - Dikt/foto av Karoline Jahren Thudesen (Foto/Photo)
  1/9
  Jeg står i håndjern - Kun fordi jeg elsker deg - Kan du tilgi meg? - Dikt/foto av Karoline Jahren Thudesen
 • Oppslukt av mørket, alene, plaget, fristet. Så søtt - Dikt/foto av Espen Johansen (Foto/Photo)
  2/9
  Oppslukt av mørket, alene, plaget, fristet. Så søtt - Dikt/foto av Espen Johansen
 • Til døden skiller oss ad - Kaldt og komplisert - Hevnen er søt - Dikt/foto av Elise Marie Høkaas (Foto/Photo)
  3/9
  Til døden skiller oss ad - Kaldt og komplisert - Hevnen er søt - Dikt/foto av Elise Marie Høkaas
 • Hva er avbildet? Er det landskap i mørket? Er bare sukker - Dikt/foto av Linn Eriksson (Foto/Photo)
  4/9
  Hva er avbildet? Er det landskap i mørket? Er bare sukker - Dikt/foto av Linn Eriksson
 • Små ansikter pryder - de små marshmallowsene - søte som sukker. Dikt/foto av Ida Malene Bjerkomp (Foto/Photo)
  5/9
  Små ansikter pryder - de små marshmallowsene - søte som sukker. Dikt/foto av Ida Malene Bjerkomp
 • Vakkert er søtt - Søtt er vakkert - Så dette er vel søtt? Dikt/foto Stine Elisabeth Faye (Foto/Photo)
  6/9
  Vakkert er søtt - Søtt er vakkert - Så dette er vel søtt? Dikt/foto Stine Elisabeth Faye
 • Jeg ser verden svart/hvitt - Men jeg kan føle, høre og se - Det gjør livet fargerikt likevel - Dikt/foto av Kristine Barli Rundgren (Foto/Photo)
  7/9
  Jeg ser verden svart/hvitt - Men jeg kan føle, høre og se - Det gjør livet fargerikt likevel - Dikt/foto av Kristine Barli Rundgren
 • Tankene strømmer - Hånden forteller - Se så søte - Mats Heggerusten Lilletrøen (Foto/Photo)
  8/9
  Tankene strømmer - Hånden forteller - Se så søte - Mats Heggerusten Lilletrøen
 • Søtt er livet - det skjøre, lille. Fengslende - Eventyret - Heidi Kretzschmar Ceder (Foto/Photo)
  9/9
  Søtt er livet - det skjøre, lille. Fengslende - Eventyret - Heidi Kretzschmar Ceder