<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Skolehagen på Skårer gård

Våren 2017 ble det anlagt skolehager på Skårer gård som en del av et pilotprosjekt i samarbeid med Regionkontor for Landbruk og Lørenskog kommune. Det ble dyrket i pallekarmer og satt poteter.

I år vokste det frem en solsikkeskog på Skårer gård. Det startet i april, da alle sjetteklassinger i kommunen sådde hvert sitt solsikkefrø, som del av den årlige DKS-uka på Lørenskog bygdemuseum. Frøene fikk spire og vokse til småplanter, i drivhus på Geitmyra skolehage i Oslo.


Da sneen omsider smelta, mot slutten av mai, kom elevene klassevis til bygdemuseet for å starte opp med skolehage. Det er mye jobb å grave opp og luke plenen, så vi benyttet en annen metode: Elevene la aviser i bløt og dekket plenen med store felt med våte aviser. Så stakk de hull med spett og nedi hullene satte de poteter, bondebønner og de små solsikkeplantene. Oppå avisene la de et 10 cms lag med kompostjord. Så ble det sådd ringblomster, kornblomster og andre urter i det øverste jordlaget. Avisene kveler gresset og gjør det lettere å grave opp jorden til neste år.


Elever fra 5. klasse på Finstad, Åsen og Solheim (tilsammen syv klasser) fikk et dyrkingskurs på skolen som del av naturfagsundervisninga. Vekstene de sådde på kurset planta de ut da de kom til museet. Elever fra Hammer ungdomsskole i valgfag natur, miljø og friluftsliv, deltok også i skolehagen og øvre base på Løkenåsen skole planta i en kasse på museet. Rasta SFO kom ukentlig både før og etter sommerferien, lekte, spiste og jobbet i hagen. Helt i begynnelsen av juli fikk vi forsterkninger fra en gruppe elever fra Voksenopplæringen, med grønne muskler og verdifull erfaring fra hjemlandet. De dyrket raskt opp to nye felt og hjalp også til med skjøtsel i skolehagen.
Det var behov for mye vanning gjennom den varme, tørre sommeren. Mot slutten av sesongen fikk vi besøk av noen ubudne, underjordiske gjester. Det var vånd som hadde oppdaget alle de gode rotgrønnsakene. Heldigvis sparte de noe til elevene, som kom for å høste i september. Elevene lærte å bruke greip og tok opp poteter, de høsta bønner og kål, smakte på urter og spiselige blomster og sanket frø. Frøene ble lagret i papirposer som elevene brettet selv.


Tilsammen 7 skoler og rundt 200 elever deltok i skolehagen i år, og rundt 200 m2 med nye dyrkingsfelt ble etablert. Nå planlegges neste års sesong og vi håper på både en frodig fortsettelse og videreutvikling av skolehagen på Skårer gård, i årene fremover!