Hopp til hovedinnhold

Fra fritidsbolig til enebolig til fritidsbolig

Røykåshytta har fått sitt navn etter hvor den opprinnelig sto. Hytta ble i 1999 flyttet fra Østaveien 12 på Røykås til Skårer gård. Det meste av inventaret er fra den tiden hytta var bebodd. Plantene i hagen ble flyttet samtidig og står tilnærmet på det samme stedet som da hytta stod på Røykås. I dag dyrkes det også poteter og jordbær i hagen. 

Den eldste delen av hytta er fra 1930-tallet. Da var det en terrasse der kjøkkenet nå er. Den type hytter som hadde slike verandaer ble kalt for ”kolonihagestil”. Røykåshytta var opprinnelig en av mange hytter som ble satt opp i Lørenskog i mellomkrigstiden. Med tiden ble slike hytter brukt som bolig. Det var ofte fattige familier fra Oslo som flyttet til hytter i Lørenskog.

Denne hytta var den første boligen til ekteparet Lodin som bodde her i det første tiåret etter krigen. Familien flyttet til Oslo rett før den yngste gutten ble født, men hans storesøster ble født i hytta i 1947. Etter de flyttet i 1954, ble hytta benyttet som feriebolig i sommerferien og helgene. 

Det øverste bildet viser gjerdet som ble satt opp da hytta ble flyttet til Skårer gård. Sommeren 2019 ble gjerdet byttet ut. 


  • 1/1

Kjøkkenet og stua

  • 1/2
  • 2/2
Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1