Hopp til hovedinnhold

Våren er i anmarsj. Om ikke lenge fylles skog og grøftekanter opp av smakfulle nyttevekster. Ta på deg støvler og kom deg ut på sanketur!

Vår gartner, Kasza, sitter sjeldent i ro. Når hun ikke graver i bedene til skolehagen og underviser elever i grønnsaksdyrking, driver hun Onkel Trolls Spiskammer sammen med sin samboer. 

Onkel Troll jakter på gode råvarer fra de norske skoger og sanker mye mat fra marka i Oslo og Lørenskog. Her er oppskriften på "Rampepesto" også kjent som ramsløkpesto. 

Oppskrift

  • 100 g ramsløkblader, vasket og tørket av 
  • 1 dl olivenolje
  • 2-3 g salt
  • Litt saft av lime eller sitron

Bland alle ingrediensene sammen og kjør til en puré enten ved hjelp av en stavmikser eller blender. 

Ha pestoen over på et sterilt glass og etterfyll med litt olje for å øke holdbarheten. 

Pestoen smaker godt sammen med brød eller speket kjøtt, på brødskiva eller hva med å prøve det på pizza? Her er oppskriften på Onkel Trolls karantenepizza

​Om ramsløk

Ramsløk blir ofte omtalt som nordens hvitløk. Ramsløk kjennes igjen på de brede bladene, de hvite blomstene som sitter i en skjermlignende blomsterstand og den kraftige lukten av hvitløk. 

  • 1/1
    Foto: Katarzyna Koprowska

Du kan plante ramsløk i hagen din, eller gå på jakt i fuktige skogsområder over hele Østlandet. Bladene plukkes mens de er grønne og friske. Skyll bladene godt tørk de i en salatslynge eller på papir. Ramsløk vokser ofte i store konsentrasjoner, og har du først funnet et sted den vokser kan du dra tilbake samme sted hvert år. Sesongen for å plukke ramsløk er fra mars til juni. 

  • 1/1
    Foto: plukkselv.no
Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1