Hopp til hovedinnhold

Sank ugress mens skuddene er små og lag en velsmakende suppe til kveldsmat.

Ingredienser

1 liter kraft eller buljong
250 g brennesle 
Salt
Pepper
Muskat
Jevning av 3 ss  mel og 1 ss smør
En skvett fløte og litt gressløk. 

Plukk nesle med saks og hansker. Skyll den godt i rennende vann. Forvell neslen og hakk den fint. 

Smelt smør i en kjele og lag en jevning av smør og mel. Spe med kraft/buljong og tilsett den hakka neslen. Kok opp og la det småkoke i ca 10 minutter. Smak til med salt, pepper og revet muskat.

Ha i en fløteskvett og litt finklippet gressløk. Serveres gjerne med hardkokte egg, nybakt brød og smør.

Oppskrift på speltbrød finner du her. 

Stornesle

Stornesle (Urtica dioica)
Stornesle er en av våre beste nytteplanter og har lang tradisjon som grønnsaksplante.

Stornesle er rik på A-, B-, C-vitamin, jern og andre mineraler.

Unge skudd og blad, de øverste 15-20 cm av de myke toppene, brukes etter en rask forvelling (da brenner den ikke lenger) i supper eller stuinger. Etter første sanking, slå planten med en gressklipper eller ljå, når planten kommer opp igjen, får du en ny runde med unge skudd.

Brennesle kan brukes på samme måte som spinat i alle matlagingen. Liksom spinat, lagrer nesle nitrat i vevet. Vær derfor litt forsiktig: ikke plukk nesle til mat på gjødselhauger. Spis opp suppa samme dage, ikke la den stå og bli varmet opp siden, og ikke spis voksne planter.

  • 1/1
    Bruk gjerne hansker når du plukker nesle.
  • 1/1
    Ha nesle i en kjele med kokende vann og la det fosskoke noen sekunder. Hell av vannet og skyll bladene i iskaldt vann.
  • 1/1
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1