Hva er ferskost?
Ferskost går også under navnet kvarg, opphengt melk eller kremost og kan lages av syrnet eller fersk melk. Den eldste måten å lage ost på i Norge er ved å varme opp syrnet melk til ostestoffet skiller seg fra mysen. Ostestoffet kan brukes i fersk tilstand, eller være utgangspunktet for pultost, gammelost eller kokost. Skal man lage ferskost av søt melk (ikke syrnet), må man tilsette osteløype for at ostemassen i melken skal koagulere.
Ferskosten kan spises slik den er, eller smakssettes med salt og pepper, karve eller urter. Bare fantasien setter grenser. Mysen som blir til overs egner seg godt som væske i brøddeigen.
Fremgangsmåte
For å lage ferskost selv trenger du:
- 1 liter syrnet melk, feks Kulturmelk
- saften av 1 sitron
- osteklede/gasklut
- kjele
- sikt/dørslag
- noe å røre med
- bolle
Hell surmelken over i en kjele og tilsett saften av én sitron. Varm melken forsiktig opp på komfyren til ca 50-60 grader. La den stå slik til ostemassen skiller seg fra mysen, det tar ca 15-20 minutter.
Når ostemassen har skilt seg tar du kjelen av plata.
Ha et osteklede/gasklut over en sikt eller dørslag og sett denne over en bolle. Hell alt innholdet i kjelen forsiktig over. La det renne av seg i ca 30 minutter.
Nå er osten klar for å smakssettes med for eksempel:
- salt og pepper
- karve
- finhakkede friske urter
- hvitløk