<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Karl XV – Den glemte monark

Velkommen til et spennende foredrag om Karl XV ved historiker Oskar Aanmoen!

  •  (Foto/Photo)
    1/1

Karl XV er monarken som folket og historiebøkene glemte. Ikke fordi han var en kjedelig person, men fordi uvennskapet med broren Oscar II resulterte i at han ble skyvet ut av historien med vilje. Karl var kongen som inngikk en avtale med Napoleon III om å få 100.000 franske soldater for å ta Finland tilbake gjennom krig.

Han var monarken som nesten ble dansk kronprins i 1860 og planla å bli eneveldig konge gjennom statskupp mot både Riksdagen og Stortinget. Karl var den norske visekongen som har sittet lengst og kjent som en varm og folkelig regent. Da han var blitt enkemann i en alder av 44 år fikk han hjelp av en gal egyptisk diplomat til å inngå planer om et nytt ekteskap med en 18 år gammel polsk grevedatter. Et ekteskap som først ble stoppet av hans egen mor da hun inngikk en hemmelig avtale med kongene av Italia og Spania. Dette til tross er han den kongen Norge har hatt i moderne tid som nordmenn vet minst om. Hans navn forblir ukjent for de fleste.

Om forfatteren

Oskar Aanmoen har skrevet biografien om Karl XV i et forsøk på å rette opp i dette. For det moderne Norge fortjener å bli kjent med Hans Majestet Kong Karl XV, Sverige og Norges konge. Oskar Aanmoen er historiker (MA) med utdannelse fra UiO, University of Melbourne og Harvard. Kongehusereporter og senior europakorrespondent for britiske Royal Central. Faglitterær forfatter. Tidligere politisk kommentator i Aftenposten og Romerikes Blad. 

Kjøp billetter: