<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

En høyst spesiell personlighet - Skeive spor i Linderud gårds samlinger

Kan livshistorie, bekledning og interesser fortelle oss noe om legning og seksualitet? Hva er egentlig et 'skeivt' liv?

  •  (Foto/Photo)
    1/1

Bli med når vi rekonstruerer en lidenskapelig samlers liv, og stiller oss selv spørsmålet: Med hvilken rett leter vi opp skeive mennesker i historien? Gjennom to foredrag tar kunsthistoriker Peder Valle oss med på en oppdagelsesreise i Linderud gårds familiehistorie og samlinger, på jakt etter svar. Foredragene holdes i den stemningsfulle Barokksalen.

Onsdag 22. juni markerer vi Oslo Pride med det første av to foredrag i serien …en høyst spesiell personlighet. I dette første foredraget presenterer kunsthistoriker og mangeårig Linderud-omviser Peder Valle oss for godseiersønnen Iacob Ihlen Mathiesen (1907–1967). Iacob vokser opp som yngste barn på Linderud tidlig på 1900-tallet, han pleier interessen for gårdens historie, for kunst og antikviteter og selskapsliv. Gjennom et innblikk i nyere, skeiv teori undersøker Peder samlerens, dandyens og skjønnåndens – connaisseurens – moderne rolle og stiller spørsmålet: Hva er et ‘skeivt’ liv?

Torsdag 22. september får vi andre del i foredragsserien …en høyst spesiell personlighet. Denne kvelden gir Peder oss en grundigere innføring i Iacobs liv og historie. Gjennom fotografier, gjenstander og opplysninger rekonstruerer vi bildet av Iacob som en engasjert kulturpersonlighet, et avholdt familiemedlem og som museumsmenneske. Gir det mening å kalle dette et ‘skeivt’ liv? Peder samler trådene fra første foredragskveld og spør hvordan vi nærmer oss ‘skeivhet’ i historien. Med hvilken rett identifiserer vi ‘skeive’ mennesker i en annen tid? 

Peder_Valle.jpg (Foto/Photo)

Om Peder Valle

Peder (f. 1985) er doktorgradsstipendiat i kunsthistorie og mangeårig omviser ved Linderud gård. Han er designhistoriker med en forkjærlighet for glass og porselen, og kjenner selv på samlergledens fristelser. Peder er en populær foredragsholder, og han foreleser i designhistorie ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO).