Hopp til hovedinnhold

Fra Peking til Porsgrunn: Foredragsprogram

I tilknytning til utstillingen "Fra Peking til Porsgrunn. Porselenets historie" på Linderud gård 18. august-8. oktober, har vi gleden av å presentere tre foredrag om porselen.

Stråmønsteret – det udødelige blåmalede

  • Foto: Nasjonalmuseet/Frode Larsen

Onsdag 30. august kl. 18.00. Foredraget holdes i barokksalen.

Knapt noen porselensdekor kan måle seg med det blå stråmønsteret i popularitet og utbredelse. Dansk, tysk, norsk eller kinesisk – stråmønsterets gjenkjennelige grener har vokst vilt på den hvite porselensflaten i nesten 300 år, og forteller en mektig kulturhistorie. Ikke minst forteller dette seiglivede mønsteret også en designhistorie, om tradisjon og etterligning og lag på lag av betydning, for stadig nye generasjoner av stråmønstervenner...


Peder Valle er designhistoriker og mangeårig omviser på Linderud gård. Han oppdaget stråmønsteret som åtteåring og har vært håpløst forelsket siden da. I 2012 tok han sin mastergrad på stråmønsteret fra Porsgrunds Porselænsfabrik.

Kinesisk porselen ved Historisk Museum – en godt bevart hemmelighet?

  • Foto: Historisk Museum

Onsdag 20. september kl. 18.00. Foredraget holdes i barokksalen.

Porselenssamlingen ved Historisk Museum er godt bevart, bokstavelig talt, men ingen hemmelighet, selv om den er lite kjent. Noe av det kinesiske porselenet var utstilt frem til 2019. Det er i dag tilgjengelig i en database, men har aldri blitt presentert i et foredrag – i hvert fall ikke i dette århundret. Velkommen til et innblikk i samlingen med eksempler på hva som finnes - stort og smått, pent eller stygt, til bruk eller beundring - av Kinas «hvite gull». 

 Anne Håbu er gjenstandskonservator på Etnografisk samling ved Kulturhistorisk museum. Hun har hjertet i Øst-Asia-samlingen, og har kuratert utstillingene «Kongelig porselen fra Siam» og «Samurai». Hun er også leder av Norsk Selskap for Orientalsk Keramikk.

1700-tallet – porselenets århundre

  • Foto: Nasjonalmuseet/Frode Larsen

Onsdag 4. oktober kl. 18.00. Foredraget holdes i barokksalen.

Historien om oppfinnelsen av det europeiske porselenet på begynnelsen av 1700-tallet er like mye en beretning om praktelskende monarker, svindlere, alkymister, kriger og kunstnere som porselenet selv. I Meissen i Sachsen ble Europas første porselensfabrikk etablert av kurfyrste August den Sterke i 1710. Men den hemmelige fremstillingsprosessen ble røpet av uærlige medarbeidere, og porselensfabrikker så dagens lys over hele Europa i løpet av det 18. århundre.

Lauritz G. Dorenfeldt er porselenssamler og forfatter av flere bøker om porselen fra Den kongelige Porcelainsfabrikk i København og diverse artikler om porselen fra 1700-tallet i KERAMOS, tidsskrift for Gesellschaft der Keramikfreunde.

Praktisk info

Kjøper du billett til foredragene inkluderer billetter adgang til utstillingen mellom kl. 17 og 18 samme dag. 

Billetter til foredrag, inkludert besøk i utstillingen: 200,- (voksen) / 100,- (barn/ student)

NB: Det planlagte foredraget med Johanne Huitfeldt 6. september er dessverre avlyst pga. sykdom.