Hopp til hovedinnhold

Kurv

Kurvmakerfaget er et av de eldste yrkene i verden. Produksjon av kurver og beholdere til husholdning og næringsvirksomhet har gamle tradisjoner, og alle tenkelige materialer som kunne flettes ble benyttet.

I dag er det bare noen få kurvmakere igjen i Skandinavia, planten pil er hovedingrediens i arbeidet. Tradisjonshåndverk opplæringskontor er en av aktørene som holder håndverket i hevd her i Norge.

 • 1/2
  Illustrasjon 1 og 2. Foto: Øivind Møller Bakken/MiA
 • 2/2
  Illustrasjon 3 og 4. Foto: Øivind Møller Bakken/MiA
 • 1/1
  Foto: Øivind Møller Bakken/MiA

Fremgangsmåte

Her er en enkel oppskrift på å lage en kurv av materiale som de fleste har liggende: Tau og garn. 

 • Klipp av ca en meter garn, tre inn på en stor stoppenål.
 • Garnet festes ved å legge ca to cm langs tauet og begynne å snurre garn rundt. Slik fester du også når du skal skifte garn. 
 • Snurr så mye at det dekker første kveil (midten av kurven). Bruk nålen til å feste enden av tauet. Stikk ned og opp over begge delene av kveilen som et åttetall, se illustrasjon 1. Sørg for at nålen alltid stikker opp (ikke ned) i midten av skålen. Dette gjelder også når du snurrer garnet, det skal alltid opp på innsiden av tauet mellom forrige og ny omgang.
 • Her har vi snurret 7 ganger og så festet to ganger ved å stikke nålen over forrige runde og opp i midten mellom ny og forrige runde. Snurr videre over ny runde og opp mellom ny og forrige runde. Se illustrasjon 2. Hvor mange forskjellige garnfarger du vil bruke bestemmer du selv. Her har vi bare brukt to. 
 • Når du synes bunnen er stor nok, trekker du neste omgang på oppsiden av forrige omgang for å begynne på «veggen» av kurven, se illustrasjon 3. 
 • Når du synes kurven er stor nok deler du tauet i tre deler slik at du får en fin, skrånende avslutning, se illustrasjon 4. På avslutningen kan du godt bruke samme farge på tråden, lag åttetall med nålen rundt ny og gammel omgang, og på ca de to siste cm kan du sy med nålen rundt begge omgangene. Du fester enden på tråden ved å stikke nålen tilbake inn langs tauet der du akkurat har snurret.

For en utvidet oppskrift og muligheten for å lage egne mønster, kan du søke etter Indian basket weaving på Youtube.

Oppskriften er inspirert av

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1