Ingredienser
Oppskriften passer som middag til 4 personer
- 2 dl byggryn + 1/2 l vann
- 1 røkt svineknoke + 2 l vann
- Suppekvast av purre, persilleblader og laurbærblad
- 3 gulrøtter, 1 persillerot og en bit sellerirot delt i små biter
- 1/2 purre
- Salt og pepper
Fremgangsmåte
Dag 1
- Legg grynene i bløt.
- La knoke og suppekvast trekke i vann like under kokepunktet til kjøttet løsner fra beina, det tar ca 2,5 time.
- Ta opp suppekvasten og avkjøl kjøttet i kraften til neste dag.
Dag 2
- Fjern fettlokket over kraften og befri kjøttet for fett og bein før det skjæres i mindre biter.
- Kok byggrynene i bløtevannet, ca 1 time
- Kok de oppdelte røttene knapt møre i kraften.
- Varm til slutt kjøttet i suppa sammen med finsnittet purre og smak til med salt og pepper.
Ble ofte servert med flatbrød og (hjemmelaget) øl.
Tips til en raskere variant: bløtlegg grynene i lunkent vann, for da koker de fortere. Brukes terninger av ferdigkokt røkt svinekam eller kjøttpølse, bør grønnsakene kokes i vann tilsatt buljongpulver eller terning.
Oppskriften er inspirert av
Huseby gård for fattig og rik