Hopp til hovedinnhold


Ved å kombinere et fysisk sted med digital teknologi, kan nye portaler åpne seg.


For grupper

VR-opplevelsen «Valgets kval» er en unik opplevelse i en virtuell verden, hvor du som deltaker bringes tilbake til krigens dager på Grini og få gå i dybden av et antall autentiske fangehistorier fra Grini fangeleir. 

I opplevelsen blir du kjent med personlige fortellinger og vanskelige dilemmaer til ulike grinifanger under krigen.

VR-opplevelsen Valgets kval kan bestilles for grupper utenom museets ordinære åpningstider og inkluderer inngang til museets utstillinger.

Opplevelsen foregår på Grinimuseet og passer godt til familier, venner og bedriftsarrangementer. For bestilling av VR-opplevelse:  Send epost til grinimuseet@mia.no

  • Skjermdump digitalt bilde fra VR-opplevelse. Mann som stirrer ut av et vindu.

Kom tett på fangene og historiene

Etter en innledende arrestasjonsscene, som er basert på en autentisk fangehistorie, sitter du igjen i samme brakkerom, men nå i et VR-univers. 

Rundt deg har du et antall fanger som du nå deler soverom med. Alle fangene i rommet har en historie å fortelle som aktives av spillerens blikk. Historiene fortelles av de ulike medfanger i brakkerommet og er basert på tilbakeblikk som tar deg ut av brakkerommet og rundt i leiren, som f.eks. ut på appellplassen i leiren, i en isolasjonscelle i hovedbygningen og blant fangevokterne i vaktmannsboligen.

  • Skjermdump fra VR-opplevelse. Digitalt generert bilde. Fangevokter som lener seg truende på en pult.
    Grinifangen Gunnar Bratlie ble arrestert og tatt inn til Victoria terrasse for avhør.

Du opplever en fanges kvaler under en straffeeksersis, du blir med på rømningsforsøk og du får høre om tortur og umulige valg i forhørssituasjoner, hvor tilståelse vil sette andre menneskers liv i fare.


På museet vil den fysiske rammen være vårt rekonstruert brakkerom. Ved å kombinere et fysisk sted med digital teknologi, kan nye portaler åpne seg. Ved Grinimuseet venter en helt ny opplevelse.

  • VR-opplevelsen foregikk i en autentisk miljø. Den fysiske rammen for opplevelsen er en rekonstruksjon av hvordan et soverom til 16 mannlige fanger så ut i en brakka i Grini fangeleir under krigen.

Bestille VR-opplevelse?

VR-opplevelsen Valgets kval bestilles på epost. Vi har begrenset antall VR-briller, så vi anbefaler en gruppestørrelse på maks 30 personer.  

Følg også med i kalenderen vår eller Grinimuseets Facebookside for arrangementer og nyheter.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1