Hopp til hovedinnhold

Vinterferie og VR på Grinimuseet

I vinterferien kan du oppleve Grini fangeleir på en helt ny måte! Gjennom virtuell teknologi og et fysisk sted, kan du reise tilbake i tid til fangeleiren.

 • To mennesker med VR-headset.

Grinimuseet holder åpent tirsdag, onsdag og torsdag i vinterferien, fra klokken 11.00 til 16.00. Disse dagene er det mulig å oppleve vår nye VR-opplevelse «Valgets Kval». Gjennom den virtuelle verden, blir du tatt med tilbake til krigens dager. Du får bli kjent med personlige fortellinger og vanskelige dilemmaer til ulike grinifanger under krigen.

Autentiske fangehistorier i en rekonstruert brakke

Den fysiske rammen for VR-opplevelsen er vårt rekonstruerte brakkerom. Etter at du har tatt på deg VR-brillene og hodetelefonene, starter opplevelsen med en arrestasjonsscene, basert på en autentisk fangehistorie. Videre blir du tatt med inn i brakkerommet igjen, men nå i et VR-univers. Rundt deg har du flere fanger som du nå deler rom med. Alle disse fangene har historier å fortelle, som aktiviseres av spillerens blikk. Du kan blant annet få oppleve historier om rømningsforsøk, straffeeksersis, og tortur og umulige valg i en forhørssituasjon. Gjennom historiene blir du tatt med rundt i leiren; til en isolasjonscelle i hovedbygningen, til appellplassen ute og til vaktmannsboligen. 

 • Ute på appellplassen i Grini fangeleir, slik det ser ut i VR-opplevelsen. Noen fanger står oppstilt i forgrunnen. I bakgrunnen ser man både et brakkebygg og hovedbygningen.
  1/3
 • Et skrivebord, slik det ser ut i VR-opplevelsen. På skrivebordet ligger det blant annet noen arrestasjonskort, en tegnebok og et postkort. I midten av bildet er det et fotografi i en ramme, en grinifange i fangeuniform er avbildet.
  2/3
 • Inne i brakkerommet, slik det ser ut i VR-opplevelsen. Rett foran deg sitter en fange i fangeuniform. På bordet han sitter ved, ligger et ark, noen asjetter og kopper. Bak fangen ser du flere senger og en annen fange som sitter i en av sengene.
  3/3
 • 1/1
  VR-opplevelsen foregår i et autentisk miljø. Den fysiske rammen for opplevelsen er en rekonstruksjon av hvordan et soverom til 16 mannlige fanger så ut i en brakka i Grini fangeleir under krigen.

Billetter

Billetter kjøpes i døra.

 • Voksne: 90 kr​
 •  Barn/unge: 45 kr
 •  Studenter: 45 kr
 •  Familie (to voksne med barn): 225 kr

Inngangsbilletten dekker også vanlig inngang til museets utstillinger. 

Obs!

VR-opplevelsen anbefales ikke til barn under 12 år.