Hopp til hovedinnhold

Odds store kamp

Anne Ellingsen har nylig gitt ut boka "Odds store kamp", og 28. september kommer hun til Grini for å fortelle om boka og historien til Odd Nansen.

Odd Nansen var mange ting; han var sønn av Fridtjof Nansen, han jobbet som arkitekt og ikke minst hadde han et livslangt engasjement for flyktninger og deres rettigheter. Under andre verdenskrig ble han også en grinifange. 

  • Bokforsiden av boken "Odds store kamp" av Anne Ellingsen. Det inneholder fotografi av Odd Nansen i øverste del, og Adolf Hitler i nederste del.

Odd Nansen var sønn av Fridtjof Nansen og Eva Nansen, og gjorde mye for å hjelpe mennesker i nød før, under og etter andre verdskrig. Selv ble Nansen arrestert av de tyske nazistene i 1942, og satt i fangeleirer til krigens slutt. I Grini fangeleir satt han fra januar 1942 til september 1943. Nesten hver dag mens han satt i nazistenes fangeleire skrev han en hemmelig dagbok. En dagbok om liv og død. 

Bok for ungdom

Anne Ellingsens bok er skrevet for lesere fra 12 år og oppover, og formidler Odd Nansens opplevelser av oppvekst, utdanning, krig og fangenskap på en måte som vekker interesse også hos ungdommen. Dagens ungdom har kanskje ikke den samme nærheten til norges krigshistorie som tidligere generasjoner. Så slike bøker som tar ungdommen inn i historien er ekstra kjærkomment. 

PRAKTISK INFORMASJON

Arrangementet passer fint for både ungdommer og voksne. Museet har vanlig torsdagsåpent fra kl. 14.00 og billetten dekker også inngang til utstillingene. Billetter til arrangementet kan kjøpes på forhånd via MiAs billettsystem. Det er også mulig å kjøpe billetter i døra. 

Tidspunkt

Torsdag 28. september kl. 18.00

Tegninger av Odd Nansen

Mange av de kjente tegningene i dagboka til Nansen har motiver fra Grini fangeleir. Bildene av tegningene er hentet fra boka "Odd store kamp".

  • Tegning tegnet av Odd Nansen, viser ryggen til flere fanger, foran dem er et piggtrådgjerdet.
    1/3
  • Tegning tegnet av Odd Nansen. Viser en fange som står ovenfor det som ser ut som familien hans. Ei kvinne med en baby i armene og to barn på hver side. En fangevokter står med armen ut mot fangen.
    2/3
  • Tegning tegnet av Odd Nansen. Ryggen til to fangevoktere står i forgrunnen, de lyser med lommelykt på fanger i en brakke.
    3/3