Hopp til hovedinnhold

Fangesongar frå Kirkenes

Hvordan overleve livet i en fangeleir? Hvordan finne mening? I denne konsertforestillingen får du bli kjent med en glemt krigshistorie.

  • Fotografi av en kvinne og en mann foran en gammel grå trevegg. Begge ser nøytralt inn i kamera. Mannen har en lilla skjorte og kvinnen en svart genser med lilla blomster på.

Hva gjør musikken egentlig med oss?

Toner, harmoni og sang kan skape tilhørighet, formidle noe annet enn hva det talende språk kan og kan bringe fram både humor og såre følelser. Ikke minst kan musikk minske stress og fremkalle ro.

Musikk og motstand

Under andre verdenskrig ble læreren og komponisten Gunnar Kjeldaas satt i fangeleir i Kirkenes. I likhet med mange av sine kolleger nektet han å melde seg inn i Norges Lærersamband, Quislings landsorganisasjon for lærere. I fangenskapet gjennomlevde han sult, kulde og tungt straffarbeid. For å holde ut dette livet sang han, og hans medfanger dypt rørende sanger som Kjeldaas skrev. De sang for livet.

Sangene ble glemt etter krigen, og har ikke vært fremført i Norge siden 1946. I dagens verden vet vi dessverre altfor godt brutaliteten og konsekvensene av krig. Mezzosopran Anne Daugstad Wik og gitarist Mats-Henrik Nygren Syversen fremfører sangene akkompagnert av fiolin, harpe og klassisk gitar. Dette gir et intimt lydbilde og underbygger de såre tekstene skrevet av medfanger. Tekstene er sterke, og gir et unikt innblikk i livet i fangeleiren. Wik og Syversen skildrer denne historien gjennom fangenes følelser, lengsel og stolthet, hvor historiefortelling glir sømløst over i vakker musikk.

  • Bilde av utgivelsen av komposisjonen gitt ut i 1945. Gul bakgrunn med tekst: "Fangesongar frå Kirkenes. Tonsetjing av Gunnar Kjeldaas."
    1/1

Medvirkende

Anne Daugstad Wik – Sang, fiolin og harpe

Mats-Henrik Nygren Syversen – Klassisk gitar

PRAKTISK INFORMASJON

Museet er åpent én time før forestillingen starter. Billetter til konserten kan kjøpes på forhånd via MiAs billettsystem. 

Tidspunkt
Onsdag 9. oktober kl. 19.00

Museum24:Portal - 2024.09.30
Grunnstilsett-versjon: 1