Hopp til hovedinnhold

Svalgangsbygningen

Museets eldste bygning fra 1728 har en lang historie på Gamle Hvam. Nå istandsetter vi bygget.

 • Bildet viser et stort laftet hus med en svalgang. På taket er det torv. Bildet er tatt om sommeren.
  1/1
  Foto: MiA

Bygningens historie

Den to etasjers hovedbygningen ble bygd på starten av 1700-tallet, og viser gårdens status i samtiden. Det går en svalgang langs den ene veggen og med opprinnelig tegeltak ble bygningen brukt som bolighus for eiere og tjenerskapet på Store Hvam. Bare første etasje var innredet og andre etasje ble brukt som lager.

I 1820 ble Gulbygningen bygd, og Svalgangsbygningen ble brukt som tjenerbolig. Utover 1800-tallet og ved starten av 1900-tallet var bygget i dårlig stand. Arkitekten Arnstein Arneberg kom på besøk til gården og fikk se det falleferdige bygget. Han fikk i oppdrag å istandsette Svalgangsbygningen.

Arnstein Arneberg gjorde flere endringer under restaureringen. Han bygde en stor festsal i andre etasje, og endret takstrukturen fra åstak til sperretak. Samtidig byttet han ut tegeltaket med torvtak. I 1915 var bygningen ferdig og ble fredet med endringene. 

Fra den tid har bygget vært museum, og i senere tid har det vært utallige omvisninger i første etasje, og festlige sammenkomster i hallen i andre etasje.

Istandsettingen

Nå driver vi med en større istandsetting av bygningen. Det er derfor stengt for besøkende å komme inn i bygget, men vi tilbyr gjester å komme opp i stillaset rundt så man fortsatt kan besøke de ærverdige bygget. Du kan lese mer om istandsettingen her.

Har du ikke muligheten til å besøke museet er vi så heldige at bygget ble digitalisert før vi begynte med istandsettingen, og det kan du lese mer om her.


 • Bildet viser Svalgangsbygningen og gulbygningen. Det er tatt i fugleperspektiv.
  1/4
 • Bildet viser Svalgangsbygningen som forfalt i 1909.
  2/4
 • Bildet viser Svalgangsbygningen med presening på taket.
  3/4
  Mari Forberg/MiA
 • Bildet viser et stort bygg med stilaset rundt.
  4/4
  Foto: Mari Sundbye Forberg/MiA
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1