Hopp til hovedinnhold

Vikingsommer på Romerike

Denne sommeren markerer åtte museer på Romerike, som er en del av Museene i Akershus, at det er 1000 år siden slaget ved Nitja. Slaget sto mellom Olav den hellige og raumerne, de som bodde her i Raumariki. På Gamle Hvam markerer vi dette med å ha åpen vikingleir hver søndag, og med en spesiell ulldag 17. juli. Opplegget er inkludert i den vanlige inngangsbilletten.

  • Bildet viser logoen til Raumariki
    1/1

Slaget om Raumariki

Året var 1022 og Kong Olav Haraldsson fór rundt på Østlandet for å sørge for at hver krok og krik var kristnet, at kirker var viet og at prester var innstilt. Hans tidligere ferd hadde egget til motstand blant kongene her, men nå var de alle fjernet og Kong Olav ville nå sikre seg at makten han hadde i området sto fast. Han tok for seg Hedemarken, så Toten og Hadeland, deretter Ringerike. Han rettet folkets seder og stanset ikke før stedene var kristnet. Da Raumerne hørte at kong Olav var på vei til dem, samlet de en stor hær. De hadde ikke glemt at kongen hadde tatt deres egen konge et par år før. Bondehæren møtte ham ved elven Nitja. De var en stor hær og kjempet hardt. Likevel, kong Olav «banket dem til bedring». Kongen fór over Raumarriki og dro ikke før alle menn hadde tatt til kristendommen. (Fra Olav den Helliges saga – Snorre)

Hva skjer på gamle Hvam?

For å kunne samle en raumerhær for å slå Olav, er det mye vi må lære oss. Her på Gamle Hvam er det ull, og hvordan man bearbeidet ull i vikingtiden, som er tema. Hver søndag er vikingeleiren vår åpen. Her får du et eget vikingnavn, og blir ønsket velkommen inn i vikingenes verden.

I leiren får man prøve å karde og spinne garn på vikingvis! Det blir mulighet til å lære mer om ull i vikingtiden og mer om vikingtiden på Gamle Hvam og Romerike. Visste du for eksempel at det er funnet vikingsverd på tunet? Eller at man i vikingtiden kalte Orions belte for Friggs rokk?

Velkommen til oss for en spennende, lærerik og spesiell opplevelse!