<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Hør en god fortelling

I det gamle bondesamfunnet levde fortellinger, sagn og eventyr på folkemunne blant folk og ble nedarvet fra generasjon til generasjon. Heldigvis er mange historier bevart slik at vi kan lese dem i bøker, men det er likevel en helt annen opplevelse å høre dem!

"Mellom fantekjerringer og byttinger" – fortellinger fra gamle da'r

La en levende forteller ta deg med inn i alt dette som folk før oss snakket om rundt gruene sine om kvelden og som i dag er ganske fremmed for oss. Ja, for det er jo sjelden folk ser huldra nå for tida, eller i fullt alvor mener de har fått en bytting i hus. Og hvem kjenner vel lenger Kørjebinder-Anne, den stygge fantekjerringa som rekte rundt på bygdene og kunne spå og gjøra-åt og sette vondt i folk og dyr?  

Tenn stearinlysene, vi lover undring, humor, ettertanke og deilig kaldt nedover ryggen! 

Praktisk

Varighet: ca 45 minutter

Lokaler: Deres lokaler eller Gamle Hvam museums.

Passer for: voksne/ungdom

Ta kontakt for priser: astrid.skedsmo@mia.no / tlf: 46 54 50 71

NB: Lokalene det skal fortelles i må være uten forstyrrende lyder eller gjennomgangstrafikk. Om det bør brukes mikrofon kommer an på lokalets størrelse og beskaffenhet samt antall tilhørere. 

  • Anna Monrad - Kørjebinder-Anne
    1/1
    Illustrasjon: Kjersti Vatnan Ekman. Illustrasjon: Kjersti Vatnan Ekman

Illustrasjonen over er henta fra fortellinga "Kørjebinder-Anne truger med hemn" i Anna Monrads fortellinger. Skikkelsen Kørjebinder-Anne var «ei fantekjæring som gikk bygdemellom og batt kørjer ta pisker og tæger hu fant seg sjøl ti skauen. […] Hu var låghælt og stygg og kunne spå og gjøra-åt og setta mein båtte på folk og krøtter hvis a itte fekk det hu ville og itte vart dandert med som a tåtte dit hu kom.»