Jul
Før innføringen av kristendommen i Norge, var jul navnet til den store festen som ble feiret rundt vintersolverv. Etter innføringen av kristendommen ble jul en fest til minne om Jesu fødsel.
Før innføringen av kristendommen i Norge, var jul navnet til den store festen som ble feiret rundt vintersolverv. Etter innføringen av kristendommen ble jul en fest til minne om Jesu fødsel.
I 1903 lagde Gerhard Lang den første moderne kalenderen med luker som kunne åpnes. I Norge ble kalenderen vanlig blant barn etter andre verdenskrig.
Ved å åpne en ny luk hver dag, telte man ned til jul. Opprinnelige var det religiøse bilder bak lukene. I dag finnes det ikke lenger kun lukekalender, men adventskalendere i utallige former og fasonger.
I Norge er det første juletreet dokumentert fra 1820-årene. Det ble introdusert i borgerlige familier, men fikk et stort gjennombrudd med juletrefesten.
Uansett hvordan juletreet har sett ut, har pynten vært viktig. Tradisjonelt har det vært et stort mangfold i hva mennesker har hatt på treet sitt. Før var det vanlig å ha pynt knyttet til minner.
Julenissen har opprinnelig ingenting med nisser å gjøre. I Norden er nisser overnaturlige vesener fra nordisk folketro. Nissen levde på gården og måtte behandles godt.
Denne skikkelsen har etter hvert smeltet sammen med julenissen som kommer med gaver til barna. Sankt Nicolas var en helgen som hjalp fattigfolk med gaver, som startet tradisjonen med julenisse.
Tidligere ble julen brukt til en nødvendig fornyelse av klær med midlene gården og familien kunne rå med. Kvinnene i huset vevde, strikket og sydde, mens far kanskje sørget for sko.
Grøt ble spist hele året, og til jul kokte man festgrøt på søt melk. På 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet ble grøt servert med lutefisk, og ribbe.
Mølje ble gjerne spist på formiddagen på julaften. Fisk, i form av lutefisk på Østlandet, rakefisk i dalene, og fersk fisk langs kysten. På steder som hadde mulighet for det, ble det slaktet til jul. På Østlandet var det vanlig med ribbe av svin og på Vestlandet var det vanlig med pinnekjøtt.
I mange år har museet arrangert tradisjonsrike førjul første søndagen i desember. Tidligere ble Svalgangsbygningen brukt til førjul, men på grunn av istandsettingen har andre deler av museet blitt brukt til dette de siste årene.
På tunet er det salg av pølser og varm saft, koselig rundt bålpanna med skogskaffe og julegaver å få kjøpt i bodene. På scena har det vært julemusikk, sang og dans, og gange rundt juletreet.
I fjøset har det de senere årene blitt lagd sylte og stappet pølser. Pølsene som blir laget, blir spist av frivillige under julefesten etter arrangementet. Lenger inn i fjøset er det lysdypping der barna kan lage sine egne lys.
I Gulbygningen kan man kjøpe hjemmebakte kaker fra to utsalgssteder! På kjøkkenet blir det bakt smultringer, sandkaker, snipper og sirupskaker. Lukten av julekaker fyller hele tunet.
Julestemningen er over Gamle Hvam museum på førjul. Inne i Gulbygningen er juletreet pyntet med vakker pynt, ute kan du sitte på med hest og slede, og om du er heldig kan du finne nissen i stallen.
Å gjennomføre førjul uten frivillige er vanskelig. Venneforeningen og andre samarbeidspartnere bidrar alltid til at førjul blir et vellykket arrangement.
Kilder:
https://snl.no/.tema/Jul
Skjelbred, A. (2014). Jul i Norge. Museumsforlaget.