Hopp til hovedinnhold

Gulbygningen

Gulbygningen ble ansett som et langt mer moderne hus sammenlignet med Svalgangsbygningen og tok derfor over som hovedhus på gården.

 • Bildet viser et stort gult hus midt på sommeren.
  1/1
  Foto: Tom Jøran Bauer/MiA

En bygning med forskjellige farger

Gulbygningen ble satt opp rundt 1820 av Lars Bredesen. Han hadde lært om moderne jordbruk og tok med disse tankene til Hvam. Tidligere var det vanlig at tjenestefolk og storbonden bodde sammen. Dette hadde de gjort i Svalgangsbygningen. Lars Bredesen flyttet inn i huset sammen med kokke og stuepike, mens resten av tjenestefolket ble igjen i Svalgangsbygningen. 

Huset har ikke alltid vært gult, men opprinnelig var det trefarget. Så ble det hvitt, og deretter rødt. I dag er det gult og dermed navnet gulbygningen. Bak det gule panelet finner vi en laftet kasse. 

Sa noen vafler?

I dag fungerer Gulbygningen som kontor og kafé. I kaféen kan du kjøpe kaffe, is og veldig gode vafler. Det er flere sitteplasser og koselige omgivelser. 

Det er og en landhandel som du kan besøke. Den er innredet etter landhandleri fra 1930- og 1950-talllet, og her kan du handle drops og gammeldagse leker. Om du allerede nå har lyst til å se hvordan landhandelen ser ut, så anbefaler vi deg å ta en titt her.

 • Bildet viser Gulbygningen fra siden. Tuntreet står litt i veien, men solen skinner gjennom og lyser opp.
  1/3
  Foto: Tom Jøran Bauer/MiA
 • Bildet viser et stort gult hus midt på sommeren. Det er trær foran huset. Alt er grønt.
  2/3
  Foto: Tom Jøran Bauer/MiA
 • Bildet viser et gult hus fra siden.
  3/3
  Foto: Tom Jøran Bauer/MiA
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1