Hopp til hovedinnhold

Fjøset

Det flotte steinfjøset er umulig å gå glipp av når du besøker Gamle Hvam. Det ble bygget rundt 1800 og er det nok det eldste steinfjøset i Nes.

 • Bildet viser et hvitt steinfjøs med blå himmel. Det er hvit snø foran fjøset med tydelige hjulspor etter biler.
  1/1
  Foto: Juliane Dahl Smerud/MiA

Steinfjøset i hvitt
Da det var drift på Store Hvam kunne det bo hele 52 kyr i fjøset. På den tiden ble det antatt at ei melkeku kunne gi omtrent 500 liter i året. Til sammenligning gir ei melkeku i dag mellom 4000 og 10000 liter i året. Det er fordi kyrene kun produserte melk etter kalvingen på våre, og ut over sommeren da det var rikelig med mat på beite.

Steinfjøset ble ansett som toppmoderne, og utnyttet gjødslet godt. Det ble bygget en gjødselkjeller under fjøset, og dermed kunne gjødselen ligge en stund i le for vær og vind. Fjøset er og bygd på en høyde som vil si at jordene nedenfor fikk næring av gjødselsiget.


​Utstillinger

I dag er det ikke lenger kyr eller gjødsel i fjøset, men utstillinger. Øverst kan du gå blant eldre jordbruksredskaper og besøke tidligere verksteder fra Nes. I etasjen under finner du "Den ædleste af alle sysler" som viser jordbrukets utvikling. I gjødselkjelleren fortsetter utstillingen om jordbruksredskaper! 

I gjødselkjelleren, ved siden av jordbruksredskapene, har det siden 80-tallet vært en utstilling om hverdagslivet i Nes under andre verdenskrig. Utstillingen ble pusset opp i 2023, og er nå åpen for besøkende. 


 • Bildet viser et fjøs
  1/3
  Foto: Juliane Dahl Smerud/MiA
 • Bildet viser fremsiden av det hvitt steinfjøs. Fjøset er delt i to, der det er hvitt på undersiden og brun plank på oversiden av det hvite.
  2/3
  Foto: Juliane Dahl Smerud/MiA
 • Bildet viser fjøset, men foran fjøset er det flere bed med planter. Plantene har ikke spiret enda. Bildet viser bed 18 og 19.
  3/3
  Mari Marstein/MiA
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1