Hopp til hovedinnhold

Urtebed

Elisabeth og Jan er frivillige og har plantet og stelt urtebedet på Follo museum i flere sesonger. Her kan du se hvilke urter vi har i bedet i år.

  • 1/1
  • 1/1
  • 1/1

Agurkurt

  • Tiril Myhre Pedersen / artsdatabanken.no

Agurkurt er en ettårig urt i rubladfamilien som blir rundt 40 centimeter høy. Planten er lett gjenkjennelig på sine store, himmelblå blomster og kjegle av pollenknapper i midten. Denne arten er innført til Norge som pryd- og nytteplante. Selv om den er funnet forvilla flere steder, er den trolig ikke godt etablert noe sted. Plantene, både blader og blomster, er spiselige og smaker som agurk.

Løpstikke

  • Eli Fremstad / artsdatabanken.no

Løpstikke er en flerårig urt i skjermplantefamilien som kan brukes til å smaksette supper og kraft. Løpstikke kan bli opptil to meter høy og har en tykk, hul stengel. Bladene er store, tykke, blanke og dobbeltfinnede. Blomstene er svært små og gulgrønne. De sitter i flere småskjermer som sammen danner én stor skjerm. Fruktene er ovale, gulbrune og 5–7 millimeter lange.

Isop

  • Tiril Myhre Pedersen / artsdatabanken.no

Isop er en dvergbusk i leppeblomstfamilien med stram krydderlukt. Den blir 20–60 centimeter høy og har smale, hele eller rundtannede blad. Blomstene er oftest mørkt blåfiolette, men kan også være lyserøde eller hvite, og danner ensidige, fåblomstra kranser i lange aks i toppen av grenene. Pollenbærerne stikker ut av blomsten.

Sitronmelisse

  • Tiril Myhre Pedersen / artsdatabanken.no

Sitronmelisse er en plante i leppeblomstfamilien. Planten blir 40–50 centimeter høy. Sitronmelisse er en flerårig urt, som har små hvite eller rødflekkede blomster og tannete og rynkete blad med sterk, sitronaktig duft. Den har greinete vekst med opprette stengler. Bladene er lysegrønne, hårete og ovale til runde og tannete. Blomstene er små hvite eller gule og sitter innerst ved bladstilken.

Sitronmelisse hører hjemme i middelhavslandene og ble dyrket som medisinplante allerede i middelalderen. Den dyrkes fremdeles ofte i hager og parker, men nå mer som prydplante og krydderplante.

Mynte

  • Peppermynte Eli Fremstad / artsdatabanken.no

Til slekten mynte (mentha) hører flerårige, aromatiske planter med opprette stengler og motsatte blad. Blomstene sitter i kranser i bladhjørnene eller i aks, begeret er femfliket, kronen firefliket, og de fire pollenbærerne er omtrent like lange.

Hestemynte (monarda/etasjeblomst)

  • Biopix / Store norske leksikon

Hestemynte, også etasjeblomst eller monarda, er en staude i leppeblomstfamilien som kan bli rundt en meter høy. Blomsten har rosa kronblad. Arten stammer opprinnelig fra Nord-Amerika, men har blitt naturalisert i deler av Europa. Hos noen arter kan bladene brukes til te. I Norge dyrkes vanlig hestemynte som er en flerårig, meterhøy plante med hvite, rosa, røde eller fiolette blomster.

Bergmynte (oregano)

  • Biopix / Store norske leksikon

Bergmynte er et annet navn på plantearten kung. Den gir krydderet oregano.

Bowlermynte

Fløyelsblomst (tagetes tenuifolia)

Gressløk

Tesalvie

Sitrontimian

Estragon

Luftløk

Signetfløyelsblomst (tagetes tenuifolia, tangerine gem)

Pepperrot

Malurt

Nattlys (oenothera fruticosa)